Energetika.ba
Lideri iz cijelog svijeta

U Bruxellesu počeo prvi samit o nuklearnoj energiji

Autor: Energetika.ba
U Bruxellesu počeo prvi samit o nuklearnoj energiji
Foto: European Council

Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija, održava se danas u Bruxellesu.

Na samitu učestvuju lideri iz cijelog svijeta.

"Ovo pokazuje da postoji ideja da se šefovi država i vlada moraju sastati, ovo je prekretnica", rekao je Rafael Mariano Grosi, čelnik IAEA-a, novinarima prije početka samita u Bruxellesu.

Kazao je da lideri smatraju nuklearno pitanje neophodnim, navodeći kako se polovina čiste energije u Evropi proizvodi iz nuklearne energije.

Upitan o situaciji u ratom razorenoj Ukrajini i nuklearnoj elektrani Zaporožje, čija je sigurnost dovedena u pitanje zbog manjka rukovodstva tokom sukoba, Grosi je rekao da se mora pojačati međunarodni nadzor, uključujući IAEA, kako bi se izbjegli rizici.

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je da njegova zemlja ima uravnoteženu strategiju prema obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji.

Naglasio je da nuklearni samit nije samit "protiv" obnovljivih izvora energije.

"Ako želimo da se dekarboniziramo, ako želimo napredovati ka Net Ziro do 2050. godine, trebat će nam sve te tehnologije, i obnovljive i nuklearne", objasnio je De Kro.

Fatih Birol, turski ekonomista koji vodi Međunarodnu energetsku agenciju (IEA) sa sjedištem u Parizu, napomenuo je da i mnoge zemlje žele postati nuklearne sile.

Pojasnio je da za to postoje tri razloga. Borba protiv klimatskih promjena, sigurnost električne energije usred ruskog rata protiv Ukrajine i proizvodnja električne energije bez prekida i nestalnosti cijena.

"Dakle, ove tri stvari zajedno čine snažan povratak za nuklearnu energiju", istakao je Birol, predviđajući da će "nuklearna energija imati vrlo važnu ulogu za proizvodnju čiste električne energije".

Dvodnevni samit o nuklearnoj energiji će se uglavnom fokusirati na ulogu nuklearne energije u rješavanju globalnih izazova za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, povećanje energetske sigurnosti i jačanje ekonomskog razvoja, prenosi Akta ba.