Energetika.ba
Novosti

U Miniju spremni za početak proizvodnje prvog električnog modela

Autor: Energetika.ba
U Miniju spremni za početak proizvodnje prvog električnog modela

Mini će elektropokretan Cooper SE proizvoditi od novembra u tvornici u Oxfordu u Velikoj Britaniji, a prvi kupci u svoje će automobile sjesti početkom naredne godine.

Prvi Minijev model koji neće pokretati motor s unutrašnjim sagorijevanjem sa sobom donosi elektromotor iznad prednje osovine koji razvija 184 KS i 270 Nm obrnog momenta, a u britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem BMW-a kažu da će kapacitet baterija (32,6 kWh) biti dovoljan za prelazak do 270 kilometra.

Bogato opremljen automobil od 0 do 100 km/h stiže za manje od sedam sekundi, a maksimalna brzina iznosi 150 km/h. Za potpuno punjenje baterija u najgorem slučaju potrebno je manje od četiri sata, a za 80 posto kapaciteta baterija koje se pune 50-kilovatnim punjačem potrebno je 35 minuta.

Zapremina prtljažnika u električnom Cooperu ista je zapremini u modelu koji pokreće motor s unutrašnjim sagorijevanjem, a zbog prostora u podu koji je iskorišten za smještaj baterija automobil je u odnosu na standardni Cooper S odmaknut od tla dodatnih 18 milimetara.

Na spisku standardne opreme su LED svjetla, TFT instrumentna tabla, multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 6,5-inčnog displeja, dvozonski automatski klima-uređaj, grijana sjedišta... Uplate se već primaju, a za električni Mini na zanimljivim 17-inčnim felgama u Njemačkoj treba izdvojiti 32.500 eura.

Energetika.ba / Klix.ba