Energetika.ba
Novosti

U Norveškoj će broj električnih automobila uskoro nadmašiti benzince

Autor: Energetika.ba
U Norveškoj će broj električnih automobila uskoro nadmašiti benzince
Foto: Ilustracija

Prema trenutno dostupnim informacijama, električni automobili u Norveškoj mogli bi brojčano nadmašiti automobile s benzinskim motorima već ove godine.

Norvežani do 2025. godine planiraju zabraniti prodaju novih automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje.

Norveška je pravi raj za automobile s nultom emisijom štetnih gasova. Od početka godine, električni automobili su činili 90 posto ukupne prodaje novih automobila.

Ovakvim tempom, Norveška ima velike šanse u nastojanju da postigne svoj ambiciozni cilj. Ova skandinavska zemlja želi da postane prva zemlja na svijetu koja će zabraniti prodaju novih automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje do 2025. godine.

No, još jedan kuriozitet je istaknut za ovu skandinavsku zemlju. Naime, prema zvaničnim podacima, na cestama u Norveškoj trenutno se koristi oko 776.003 automobila na benzin, 1.068.929 pogoni dizelski agregat, 339.724 je hibrida i čak 700.358 čisto električnih automobila. Ako se ovaj trend nastavi, broj električnih automobila bi do kraja ove godine već trebao biti veći od broja automobila pogonjenih na benzin.

Analitičari smatraju da će električni automobili za četiri godine nadmašiti i dizelaše. Samim tim, već od 2029. godine broj automobila s nultom emisijom bi trebao biti najdominantniji na tamošnjem tržištu.

U prvom mjesecu 2024. godine, električni automobili su činili 92,1 posto svih prodatih novih automobila u Norveškoj. U martu je ovaj procenat pao na 89,3 posto zbog povećanja kamata i smanjenja državne pomoći za subvencioniranje električne energije, ali evidentno je da su Norvežani prelomili i da više nema nazad kada je elektromobilnost u pitanju.