Energetika.ba
Novosti

U organizaciji Privredne komore Brčko disrikta okrugli sto o mjerama energetske efikasnosti

Autor: Energetika.ba
U organizaciji Privredne komore Brčko disrikta okrugli sto o mjerama energetske efikasnosti

U organizaciji Privredne komore Brčko disrikta danas je održan okrugli sto pod nazivom Podrška malim i srednjim preduzećima u Brčkom za uvođenje mjera energetske efikasnosti putem kreiranja Mreže energetske efikasnosti u BiH.

Potpredsjednica Privredne komore Brčko distrikta Lejla Hadžajlić rekla je da je cilj projekta pomoći privrednim subjektima u Brčkom da prvaziđu ekonomske posljedice koje je izazvala pandemija Covid-19.

- U našim preduzećima energatska efikasnost je na niskom nivoup i naš cilj je da kroz ovakve sesije lokalni privednici dobiju informaciju na koji način mogu poboljšati energetsku efikasnost, šta međunarodona zajednica nudi i kako aplicirati za ta sredstva, kako mogu učestvovati da bi bili što efikasniji u svom poslovanju i prenijeli to na svoj gotov proizvod kako bi on pojeftinio - rekla je Hadžajlić, dodavši da je neophodno pratiti trendove i dešavanja u Evropskoj uniji i slijediti put „Zelene transformacije“.

Na info sesiji su pored predstavnika Privredne komore Distrikta učestvovali i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, lokalni privrednici i predstavnici organiizacije „GIZ“ iz SR Njemačke koji su predstavili koncept Mreža energetske efikasnosti i iskustva u implementaciji iz te zemlje.

Predstavnica njemačkog GIZ-a koji je i pokrovitelj ovog projkta Lamija Raščić istalka je da projek t ima za cilj da domaće kompanije kroz ovakve i slične projkete poboljšaju energetsku efikasnost.

- Ono što mi očekujemo je da najmanje15 komapnija iz BiH, koliko očekujemo da učestvuje u našoj mreži ostvare zaista značajne finansijske uštede i dobiju tehničku podršku prilikom implementacije mjera, takođe imaće priliku da razmijene iskustva sa kompanijma iz SR Njemačke koje su ranije implementirale ovakve projekte - rekla je Raščić, navodeći da očekuje više kompanija iz Brčkog koje će se prijavitit i uzeti učešće u ovom projketu.

Projekat koji će trajati godinu dana ima za cilj da podrži 15 kompanija iz BiH koje bi učestvovale u Mreži energetske efikasnosrti BiH te da im se omogući način kako da iskoriste alternativne izvore energije.

(Energetika.ba / FENA)