Energetika.ba
Novosti

U RS od sutra skuplja struja za oko 200 industrijskih potrošača

Autor: Energetika.ba
U RS od sutra skuplja struja za oko 200 industrijskih potrošača
Cijena električne energije za određene industrijske kupce u Republici Srpskoj od sutra će biti veća, a za građane neće biti poskupljenja, najavio je danas generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Petrović je naveo da je do promjene cijena došlo kod nešto manje od 200 kupaca, te da je najviša ponuđena cijena za neke kupce 50 evra, a najmanja 35 evra, dok kod 960 kupaca nije mijenjana i ostala je 31,23 evra.

On je napomenuo da u ponoć ističe rok za izbor snabdjevača, te podsjetio da su industrijski kupci od juna su imali mogućnost da izaberu snabdijevača, te da je "Elektroprivreda" do danas potpisala ukupno 1.165 ugovora od 1.174 kupca.

"Nismo potpisali ugovore sa devet subjekata i znamo da su dva subjekta našla drugog snabdjevača koji se nalazi u Republici Srpskoj. Možemo da konstatujemo da je `Elektroprivreda Republike Srpske` nastavila snabdjevanje 99,23 odsto industrijskih potrošača", rekao je Petrović novinarima u Trebinju.

Petrović je naglasio da "Elektroprivreda Srpske" ostaje najpovoljniji ponuđač u regionu.

"Napravili poslovnu politiku gdje smo, kao državno preduzeće, napravili kategorije u koje su svrstana 1.174 kupca. Napravili smo šest kategorija", rekao je Petrović i dodao da su tačne cijene struje po kategorijama tajne, objasnivši to poslovnom politikom preduzeća.

Petrović je podsjetio da je Regulatorna agencija za električnu energiju u martu ograničila mogućnost snabdijevanja kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata na način da su do 1. septembra dužni da obezbijede svog snabdjevača električnom energijom.

On je objasnio da u Republici Srpskoj postoje ukupno 24 snabdjevača, a je "Elektroprivreda Srpske", matično preduzeće Trebinje, jedino državno preduzeće.

"Imamo licencu za obavljanje djelatnosti – snabdjevanje. To znači da možemo da prilazimo svim kupcima na ovim naponskim nivoima. U skladu sa odlukom iz marta o otvaranju tržišta za ove kupce, formirali smo Direkciju za snabdjevanje unutar privrede Srpske i u junu obavjestili distributivna preduzeća da nam dostave spiskove svih kupaca da bismo bili u mogućnosti da im damo ponudu za kupovinu električne energije", pojasnio je Petrović.

On je dodao da je ovo bio posljednji trenutak za otvaranje tržišta.

„Imali smo mogućnost da ovo tržište proradi 1. januara 2016. godine kada su se stekli svi zakonski uslovi. To do sada nije urađeno i time je `Elektroprivreda Republike Srpske` subvencionisala industrijske potrošače sa više od 100 miliona KM samo zato što nije povećavala cijene u odnosu na današnju cijenu koju smo ponudili kupcima", podsjetio je Petrović.

Energetika.ba