Energetika.ba
Novosti

U RS-u 800 objekata obrazovanja energetski neefikasno

Autor: Energetika.ba
U RS-u 800 objekata obrazovanja energetski neefikasno

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić razgovarala je sa članovima tima za energetiku Svjetske banke, koji borave u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Bilo je riječi o dodatnom finansiranju za Projekt energetske efikasnosti, u okviru kojeg je do sada u RS-u energetski utopljeno 30 objekata iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Golić je obavijestila sagovornike iz Svjetske banke da u RS postoji oko 800 objekata iz oblasti obrazovanja i 76 iz oblasti zdravstva u kojima bi trebalo poboljšati mjere energetske efikasnosti.

Ona je podsjetila i da je Zeleni klimatski fond odobrio 17,3 miliona dolara za novi projekt energetske efikasnosti u BiH, te da od te sume RS pripada 50 posto, ali da to nije dovoljno za finansiranje svih potreba u ovoj oblasti.

Rukovodilac Sektora energetike za Evropu i Centralnu Aziju Sameer Shukla je rekao da je Svjetska banka visoko ocijenila dosadašnju realizaciju projekta Energetska efikasnost i da očekuje da će projekt dodatnog finansiranja biti predstavljen odboru direktora ove finansijske institucije u junu ove godine.

Najavio je da će se u sljedećoj fazi projekta posebna pažnja obratiti na energetsko utopljavanje zgrada sa najvećim potencijalom za uštede, kako bi se novac od ušteda reinvestirao u energetsko utopljavanje drugih objekata.

Razgovarano je i o mogućnosti da se projekt proširi i na objekte koje koriste ustanove kulture i druge javne institucije.

Energetika.ba / FENA