Energetika.ba
Novosti

U Širokom Brijegu održana radionica o energetskoj učinkovitosti

Autor: Energetika.ba
U Širokom Brijegu održana radionica o energetskoj učinkovitosti

U okviru GED projekta (Zeleni ekonomski razvoj), u Širokom Brijegu u subotu je oranizirana edukativna radionica s ciljem promocije i podizanja javne svijesti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Organizatori su istakli kako "pametnim korištenjem energije možemo dati svoj doprinos očuvanju okoliša i prirodnih resursa te istovremeno smanjiti troškove kućanstva, a da pri tome ne izgubimo na kvaliteti življenja". Tako, na primjer, mogu se ostvariti značajne uštede ukoliko se temperatura zagrijavanja doma smanji za samo jedan stupanj.

Praktične savjete svim zainteresiranim davao je stručnjak iz oblasti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Na izloženoj maketi energetski učinkovite kuće posjetioci su mogli vidjeti primjere mjera koje mogu sami primijeniti u kućanstvu, a koje imaju pozitivne efekte za ljude i okoliš.

GED projekt (Zeleni ekonomski razvoj) financiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnosti Republike Srpske, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

"Osim primjene mjera energetske učinkovitosti na javnim objektima u Bosni i Hercegovini, koje se implementiraju u okviru GED projekta, važan je i doprinos građana učinkovitijem korištenju energije u svakodnevnom životu. Zato smatramo da je potrebno razvijati svijest javnosti i koristiti svaku priliku da o tome razgovaramo. Raduje nas da naša inicijativa nailazi i na pozitivne reakcije u svim gradovima koje smo posjetili u okviru našeg projekta", izjavio je menadžer GED projekta Elvis Hadžikadić.

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" doprinosi uspostavi održivog sustava upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova, unapređenja energetske učinkovitosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih financijskih ušteda.

Nakon Širokog Brijega, edukativni događaji bit će održani u Banjoj Luci, Doboju i Trebinju, saopćili su organizatori.

Energetika.ba / FENA