Energetika.ba
Novosti

U Tomislavgradu sutra polaganje kamena temeljca za crpnu hidroelektranu Vrilo

Autor: Energetika.ba
U Tomislavgradu sutra polaganje kamena temeljca za crpnu hidroelektranu Vrilo

Kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo bit će postavljen na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak, 16. srpnja, s početkom u 12 sati, u naselju Vrilo kod Tomislavgrada.

Na svečanosti prisutnima će se obratiti generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Marinko Gilja, a kamen temeljac svečano će položiti hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

CHE Vrilo je investicija JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijedna 89,11 milijuna eura. Godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije. Instalirani protok je 2 x 25 m3/s, ukupna snaga dva agregata je 66 MW.

Ova hidroelektrana koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjega bazena. Planirano puštanje u rad je 2023. godine.

Također, planirana je izgradnja sedam građevinskih objekata CHE Vrilo: gornji bazen, dovodni tunel duljine 5 kilometara, ulazna građevina dovodnog tunela, vodna i zasunska komora, tlačni cjevovod duljine 450 m, strojarnica s izlaznim tunelom i izlaznom građevinom, platoom i rasklopištem te donji bazen.

Energetika.ba / FENA