Energetika.ba
Novosti

U Županiji Posavskoj počelo utopljavanje škola u vrijednosti od 170 000 KM

Autor: Energetika.ba
U Županiji Posavskoj počelo utopljavanje škola u vrijednosti od 170 000 KM

Vlada Županije Posavske započela je s realizacijom projekata utopljavanja školskih objekata čija je ukupna vrijednost 170 000 maraka.

Riječ je o programu energetske učinkovitosti koji za cilj ima smanjenje troškova energenata za školske objekte u sezoni grijanja, priopćeno je na internetskim stranicama Vlade Županije Posavske.

Predsjednik županijske Vlade Marijan Klaić kazao je kako se trenutno završavaju radovi na tri školska objekta, i to na OŠ "Ruđera Boškovića" u Donjoj Mahali, OŠ "Vladimira Nazora" u Odžaku i OŠ "Stjepana Radića" u Boku.

Projektom je, kako kaže, obuhvaćena izrada termičke obloge i nanošenje fasadne žbuke na vanjskim zidovima pročelja objekta, postavljanje prozorskih klupica te zamjena stolarije na vanjskim otvorima, a koja ne udovoljava odgovarajućim standardima.

Također projektom je predviđena izrada termičke zaštite stropnih tavanskih ploča predmetnih objekata.

Klaić dodaje kako će Vlada Županije Posavske, u okviru svojih financijskih mogućnosti, nastaviti s realizacijom programa energetske učinkovitosti na svim objektima koji su u njezinoj nadležnosti.

Analizirajući troškove grijanja u jednoj kalendarskoj godini, na objektima na kojima su ovakvi projekti završeni, zaključili smo da su oni manji i do 30 posto u odnosu na ranije razdoblje, kazao je županijski premijer, ocijenivši kako se realizacijom ovakvih projekata dobivaju višestruke koristi, kao što su smanjenje troškova grijanja i hlađenja, lakše i brže dostizanje radne temperature u školskim prostorijama, te smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Inače, do sada je realizirano nekoliko takvih projekata na školskim objektima OŠ "fra Ilije Starčevića" u Tolisi, SŠ "Pere Zečevića" u Odžaku i Područnom odjelu u O.Luci, navodi se u priopćenju.

Energetika.ba