Energetika.ba
Izazvan požar

Udar na energetsku infrastrukturu: Ukrajinski dronovi napali rafineriju nafte na jugu Rusije

Autor: Energetika.ba
Udar na energetsku infrastrukturu: Ukrajinski dronovi napali rafineriju nafte na jugu Rusije
Bespilotna letjelica / Ilustracija

Ukrajinske bespilotne letjelice napale su rafineriju nafte u vlasništvu Rosnjefta na jugu Rusije, u posljednjem takvom napadu na rusku energetsku infrastrukturu, kazao je ukrajinski izvor u četvrtak.

Napad je izazvao požar tokom noći na izvozno orijentisanu jedinicu u gradu Tuapse, ali su lokalni ruski zvaničnici saopćli u četvrtak ujutru da je ugašen.

"Vakum jedinica je gorjela. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava niti povrijeđenih", saopćio je na kanalu poruka Telegram Sergej Bojko, načelnik okruga Tuapse.

Rosnjeft, najveći ruski proizvođač nafte, nije komentarisao.

Ukrajinski izvor kazao da je služba sigurnosti SBU pogodila rafineriju dronovima i da će nastaviti s napadima na objekte koji obezbjeđuju gorivo za skoro dvogodišnju invaziju Rusije.

"SBU udara duboko u Ruskoj Federaciji, i nastavlja napade na objekte koji nisu važni samo za rusku ekonomiju, nego i obezbjeđuju gorivo za neprijateljske trupe", rekao je izvor Reutersu.

Nezvanični Telegram kanali prikazali su slike požara i saopćili da su odgovorni dronovi.

Godišnji kapacitet fabrike je 12 miliona metričkih tona dnevno. Proizvodi naftu, lož ulje, vakuum gasoil i dizel sa visokim sadržajem sumpora, a gorivom uglavnom snabdijeva Tursku, Kinu, Maleziju i Singapur, prenosi FENA.