Energetika.ba
Novosti

Udjel obnovljivih izvora energije nastavlja rasti širom svijeta

Autor: Energetika.ba
Udjel obnovljivih izvora energije nastavlja rasti širom svijeta

Očekuje se da će udio obnovljive energije koja se globalno koristi porasti za petinu u sljedećih pet godina te doseći 12,4 posto u 2023., priopćila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u godišnjem izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Obnovljivi izvori energije imat će najbrži rast u sektoru elektične energije, osiguravajući gotovo 30 posto energetskih potreba u 2023., u usporedbi s 24 posto u 2017.

Tijekom tog razdoblja predviđa se da će se na obnovljive izvore odnositi 70 posto rasta globalne proizvodnje električne energije gdje je na prvom mjestu solarna tehnologija a slijedi vjetroenergija, hidroenergija i bioenergija, prema izvješću.

Hidroenergija ostaje najveći izvor obnovljive energije te bi do 2023. trebala zadovoljavati 16 posto globalnih potreba za električnom energijom, a slijede je vjetroenergija (šest posto), solarna energija (četiri posto) i bioenergija (tri posto).

U izvješću se naglašava da je 2017. rekordna godina za obnovljivu energiju. Najviše su porasli kapaciteti solarne energije, 97 gigavata, a više od polovice tog broja odnosi se na Kinu. U međuvremenu se, već drugu godinu zaredom, smanjuje rast novih kapaciteta vjetroelektrana na kopnu, osobito u Kini i u SAD-u.

Solarna tehnologija imat će najveći rast među izvorima obnovljive energije u sljedećih šest godina, a očekuje se da će tijekom tog razdoblja postati operativno 600 novih gigavata.

Na samu Kinu otpada gotovo 45 posto globalne solarne ekspanzije, navodi se u izvješću.

Energetika.ba