Energetika.ba
Novosti

Ugodniji uslovi boravka za 100 mališana u energetski efikasnom vrtiću "Dunja"

Autor: Energetika.ba
Ugodniji uslovi boravka za 100 mališana u energetski efikasnom vrtiću "Dunja"
Jedan od javnih objekata koji je obuhvaćen projektom energetske efikasnosti "Zeleni ekonomski razvoj" je zenički vrtić ”Dunja” koji je bio u veoma lošem stanju. Stolarija je dotrajala, grijanje nije bilo dobro i djeci je bilo jako hladno. Vrtić se, pored centralnog grijanja, morao dodatno zagrijavati i na drva. Iako vrtić može primiti 150 mališana, uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu, zbog loših uslova u vrtiću je broj djece bio smanjen na 50.

Danas poslije realizovanih mjera energetske efikasnosti, za koja su sredstva osigurali Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Grad Zenica i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), ovaj objekat ostvaruje mnogobrojne koristi. Između ostalog, vrtić sada broji 100 mališana, zdravstveno stanje djece je bolje, a vanjski izgled vrtića je ljepši.

”Vrtić Dunja je sada najljepši objekat u Zenici. Djeca su primijetila sve ono što je važno i naučila da štedimo vodu i struju. Roditelji su svoje pozitivne komentare najviše dali time što su djeca ostala u vrtiću, što ih nisu ispisivali i što su zadovoljni zdravstvenim stanjem djece jer sada imamo kvalitetnije i ugodnije uslova boravka” – izjavila je Jasmina Gasal, direktorica JU “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica“.

Radovi na ovom objektu podrazumijevali su promjenu stolarije, izmjenu podstanice za grijanje i postavljanje termoizolacije. Kada se usporede troškovi grijanja od 2013. godine, prije rekonstrukcije i u sezoni nakon rekonstrukcije 2016/2017. ostvarene su uštede u iznosu od 16.364,45 KM.

”Zahvaljujući energetskoj obnovi ostvarujemo velike uštede, a to su na kraju sredstva koja usmjeravamo u druge vrtiće” – dodala je Jasmina Gasal.

Do sada je kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj” obnovljeno 111 javnih objekata, kreirano preko 1.000 radnih mjesta i poboljšani uslovi boravka za preko 96.000 korisnika. Projekat implementira UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, općinama i drugim partnerima.

Od početka 2018. godine UNDP realizuje projekat "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja" (URBAN LED) koji finansira Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF). Cilj URBAN LED projekta je pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova uz smanjenje emisija stakleničkih plinova.
Partneri na realizaciji URBAN LED projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

U cilju što boljeg razumijevanja potreba za informisanjem i promocijom aktivnosti projekata iz oblasti energetske efikasnosti i nisko-karbonskog urbanog razvoja na okoliš i javno zdravlje, trenutno se sprovodi istraživanje. Online anketa je dostupna na http://bit.ly/AnketaEnergetskaEfikasnost

Energetika.ba / Klix.ba