Energetika.ba
Novosti

Uhlir: Energetska obnova je direktna povlastica ulaska u EU

Autor: Energetika.ba
Uhlir: Energetska obnova je direktna povlastica ulaska u EU

U petnaestoj emisiji EnergyPress.net na N1 televiziji gostovao je Željko Uhlir (HNS), državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske.

Najavio je skori novi krug natječaja za energetsku obnovu zgrada, koji je započeo još u siječnju ove godine, no zbog velikog se interesa ponavlja od 4. rujna. Velik interes s početka godine nije pratila ista kvaliteta građevinske operative.

Ustvrdio je kako je energetska obnova jedan od segmenata gdje vrlo dobro stojimo u pitanju povlačenja sredstava iz europskih fondova.

Energetska obnova je segment u kojem građani mogu vrlo dobro vidjeti povlastice ulaska u Uniju, ne samo zbog 80 posto dosadašnje iskoristivosti sredstava iz fondova, nego zbog europskih standarda, koji će građanima donijeti i do 70 posto ušteda u potrošnji energije, rekao je Uhlir.

Dodao je kako zbog pripreme građevinske operative koja će pratiti natječaje očekuje početak procesa energetske obnove obiteljskih kuća između proljeća i ljeta sljedeće godine. Napori glede energetske obnove, ali i najava ministra Štromara o subvencijama za kupovanje prve nekretnine, jedni su od glavnih argumenata ove vlade, posebice manjeg koalicijskog partnera HNS-a, protiv odljeva stanovništva.

U emisiji se, također, govorilo o novom krugu natječaja za nabavku plutajućeg LNG terminala te o vodećoj poziciji energetskih tvrtki među vodećih 505 gospodarskih subjekata.

Naime, energetski sektor je tradicionalno jedan od najprofitabilnijih u nacionalnom gospodarstvu, a tome svjedoči lista 505 najvećih hrvatskih tvrtki po ostvarenom prihodu za prošlu godinu.

Među prvih 10 je čak šest energetskih tvrtki, s tim da su prve četiri na ukupnoj listi upravo iz ovog sektora. Uz to, u Top 10 energetskih tvrtki gotovo sve su zabilježile rast prihoda, uglavnom dvoznamenkasti, a izuzetak je samo HEP koji je imao vrlo blagi pad.

Iznenađenja nije bilo ni prošle godine te je apsolutni lider Ina s prihodom od 18,3 milijardi kuna, a što je 21,5 posto više nego u godini prije.

Na drugom je mjestu već godinama HEP koji je lani uprihodio 8,82 milijarde kuna, 0,4 posto manje nego u godini prije, a na utjecali smanjeni prihod na veleprodajnom tržištu plina

Treba istaknuti i vukovarsku tvrtku Prvo plinarsko društvo (PPD), koja je brzo rastuća tvrtka. Prošle je godine imala prihod od 7,76 milijardi kuna, što je bio rast od čak 135 posto u odnosu na godinu prije.

Energetika.ba