Energetika.ba
Centrenergo

Ukrajina optužila Rusiju da je uništila termoelektranu na istoku zemlje

Autor: Energetika.ba
Ukrajina optužila Rusiju da je uništila termoelektranu na istoku zemlje
Foto: Bloomberg

Ukrajina je u subotu optužila Rusiju da je uništila Zmiivska termoelektranu koja se nalazi na istoku zemlje, oblasti Harkov.

Centrenergo, kompanija koja upravlja elektranom, objavila je na svojoj stranici da je elektrana kritično oštećena tokom napada 22. marta.

- Ruska vojska je 22. marta uništila jednu od najvećih termoelektrana u oblasti Harkov. Svi blokovi su uništeni, a pomoćna oprema je oštećena. Stepen uništenja varira od potpunog do značajnog, prenosi Fena.

U toku su radovi na raščišćavanju ruševina koje blokiraju pristup većini opreme, što je također onemogućilo preciznu procjenu razmjera štete i izglede za obnovu, dodali su iz Centrenerga.

U saopćenju se navodi da je ukrajinski ministar energetike Roman Galuščenko obećao pomoć donatora u saniranju štete od napada.

Ministarstvo odbrane Rusije je 22. marta saopćilo da je izvelo masivan uzvratni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letjelicama na ukrajinske energetske objekte i vojno-industrijski kompleks kao odgovor na napade na ruske pogranične oblasti.

Rat u Ukrajini traje više od dvije godine.