Energetika.ba
Novosti

Umjetno lišće proizvodi električnu energiju pomoću vjetra i kiše

Autor: Energetika.ba
Umjetno lišće proizvodi električnu energiju pomoću vjetra i kiše

Italijanski naučnici su izumili umjetni list koji se može dodati biljkama i tako stvarati električnu energiju pomoću kapi kiše i vjetra.

Sistem funkcioniše fantastično u kišnim i vjetrovitim uvjetima te može napajati LED osvjetljenje i napajati sam sebe. Fabian Meder, istraživač koji proučava bioinspirisanu meku robotiku na Italijanskom institutu za tehnologiju (IIT) u Genovi, rekao je da bi sistem mogao biti praktičan za poljoprivrende primjene i daljinsko praćenje okoliša kako bi se posmatralo zdravlje biljaka ili pratili klimatski uvjeti.

Kako bi uređaj radio, on se dodaje listovima prave biljke.

"Kada se lišće pomiče na vjetru, dvije površine dodiruju jedna drugu i ponovo se razdvajaju, a pri tome se stvara statički naboj na kutikuli listova biljke i na našem uređaju. Ovi naboji se induciraju u unutrašnje ćelijsko tkivo biljke, gdje stvaraju struju. Ovu struju možemo prikupiti pomoću elektrode umetnute u biljno tkivo", izjavio je Meder za IEEE Spectrum.

Ranije smo vidjeli umjetno lišće koje koristi sličnu tehniku za stvaranje električne energije iz vjetra, ali proces prikupljanja energije pomoću kišnih kapi je nov.

Istraživači su ugradili svoj sistem umjetnih listova u lišće žive boljke oleandra i procijenili njenu sposobnost da proizvodi energiju. Rezultati su pokazali da pojedinačne kapi mogu stvoriti napon i struju veću od 40 volti i 15 mikroampera te da mogu napajati 11 LED svjetala.

"Rezultati su pokazali da je prikupljanje energije vjetra i kiše moguće s ovim uređajem, odvojeno ili istovremeno, što ga čini multifunkcionalnim sakupljačem energije ili senzorom s vlastitim napajanjem", kazala je Barbara Mazzolai, direktorica IIT-ovog laboratorija za meku robotiku.

Ona je objasnila da je glavna prednost ovog sistema za prikupljanje energije u odnosu na druge slične modele to što zapravo može proizvesti više električne energije u vlažnim uslovima. Ostalo umjetno lišće gubi na efikasnosti kada je mokro.

Istraživači sada rade na poboljšanju performansi ovog umjetnog lista kroz modifikacije dizajna kao što su oblici elektroda i odabrani materijali. Oni žele testirati sisteme u vanjskim i jako promjenjivim uvjetima vjetra i kiše, prenosi Klix.ba.

Energetika.ba