Energetika.ba
Novosti

UN objavio izvještaj o zabrani plastike

Autor: Energetika.ba
UN objavio izvještaj o zabrani plastike

Zabrana upotreba plastike može biti efikasna u smanjenju otpada, ali su zbog slabe primjene mnoge takve zabrane dosad bile neefikasne, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija, uz podatak da se u svijetu svake godine upotrijebi čak pet biliona plastičnih kesa.

Propisima koji ograničavaju upotrebu plastičnih kesa smanjeno je njihovo korišćenje u zemljama kao što su Maroko, Ruanda i delovi Kine, ponekad i u značajnoj mjeri, ali drugde situacija nije tako dobra, stoji u izveštaju koji je objavljen na Svjetski dan zaštite prirodne sredine, prenosi AP.

Zabrana plastike u Nju Delhiju je, na primjjer, imala samo ograničen uticaj "zbog slabe primjene", ukazuje se u izvještaju.

"Zagađenje plastikom je ogromno pitanje svugdje", rekao je za AP šef UN za prirodnu sredinu Erik Solhejm.

On je pozdravio sve veći fokus Indije na zaštitu prirodne sredine, ali je istakao da, "dok putujete tom zemljom, vidite neka od najljepših mjesta, ali uništena zagađenjem plastikom".

Kako je Solhejm zaključio, problem je veliki, ali su velike i mogućnosti da se to promijeni.

Ujedinjene nacije su, inače, iznijele niz preporuka za efikasniju zabranu plastičnih kesa, od ohrabrivanja saradnje preduzeća do pružanja podsticaja.

Energetika.ba / Tanjug