Energetika.ba
Podrška energetskoj tranziciji

UNDP, britanski i njemački ambasadori te češki stručnjaci izražavaju podršku BiH

Autor: Energetika.ba
UNDP, britanski i njemački ambasadori te češki stručnjaci izražavaju podršku BiH
Foto: Fena

U Neumu se danas održava Energetski samit koji okuplja brojne stručnjake i političke lidere te predstavnike međunarodne zajednice.

Reilly: Energetska revolucija je moguća

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly kaže kako je samit u Neumu sjajna prilika da se promovišu energetske politike koje od Bosne i Hercegovine mogu napraviti izvoznika zelene energije u Europi.

- Istraživanje koje je podržalo Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje da općine i lokalne zajednice mogu iskoristiti vlastiti potencijal energije iz obnovljivih energija, privući investicije i postati energetski nezavisni. Potrebne su nam usmjerene politike na svim nivoima vlasti koje će podržati obnovljivu energiju iz svih izvora – naglasio je veleposlanik.

Reilly je dodao da će implementacija tri energetska zakona na nivou Federacije, na primjer, ubrzati razvoj infrastrukture za obnovljive izvore energije.

- Energetska tranzicija je ključna i energetska revolucija je moguća – ističe on.

Sahakyan: BiH je načinila konkretne korake

BiH je načinila konkretne korake u ovom području, smatra vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.

- Nadamo se da će ih biti još. Važno je podržati i ubrzati ove napore. Vrlo je važno da se postignu ciljevi održivog razvoja UN-a koji nas podsjećaju da je glavni energetski izazov u predstojećoj deceniji da se omogući pristup cjenovno pristupačnoj održivoj energiji i njegovo održivo korištenje – istaknula je ona.

Napominje da UNDP, zajedno s partnerima, podržava BiH više od decenije u ispunjavanju svojih klimatskih obveza i prelasku na klimatski neutralno poslovanje i ekonomiju.

- To nije lak zadatak ni za mnoge razvijene zemlje. Potrebno je uložiti dosta napora, kako razvojnih partnera, tako i državne vlasti da bi ta tranzicija bila provedena – zaključila je Sahakyan.

Njemački veleposlanik: Podržat ćemo BiH, ali na vama je da djelujete

Njemački veleposlanik u BiH Thomas Fitschen u svom je izlaganju rekao je da je Njemačka posvećena pomaganju Bosni i Hercegovini, kao i zemljama regije da postignu klimatske ciljeve te da se udalje od fosilnih goriva.

Podsjetio je da je njemačka vlada pokrenula regionalno klimatsko partnerstvo između Njemačke i šest zemalja regije zapadnog Balkana, što obuhvaća značajna sredstava do 1,5 milijardi eura do 2030. godine.

- Svrha partnerstva je da se regija primakne postizanju evropskih i pariških klimatskih ciljeva, da se implementira zelena agenda EU za zapadni Balkan i da se podrži proces evropskih integracija BiH u području energetske i klimatske politike. Uvjeren sam da ova saradnja Njemačke i BiH donosi ogromne koristi ekonomiji i ljudima cijele BiH - rekao je Fitschen.

Energetska tranzicija zemlje je ključna za pristupanje Evropskoj uniji te za ekonomski rast, podsjetio je Fitschen, napominjući kako je ispunjavanje uslova održivosti ključno i za pristup europskim tržištima, jer je dostupnost čiste energije centralni kriterij za njemačke kompanije koje žele uspostaviti poslovanje u BiH.

- Za Bosnu i Hercegovinu ovo je izazov i prilika. Njemačka će podržati vašu zemlju u tim naporima, ali na državi je da djeluje - poručio je veleposlanik Fitschen.

Češki stručnjaci spremni pomoći BiH

Otpravnik poslova ambasadora Republike Češke u Bosni i Hercegovini Josef Zrzavecky rekao je da ta zemlja podržava održivi razvoj u Bosni i Hercegovini, kao i vladavinu prava te poštivanje ljudskih prava.

- Republika Češka oduvijek je podržavala članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, odnosno otvaranje procesa pristupanja. Zemlja mora učiniti sve napore da provede neophodne reforme. Češki stručnjaci su spremni podijeliti svoja iskustva iz procesa tranzicije i pristupanja Evropskoj uniji - naglasio je Zrzavecky.