Energetika.ba
energetska efikasnost

UNDP okončao projekte URBANLED i SolarCET za podršku Zelenoj tranziciji BiH

Autor: Energetika.ba
UNDP okončao projekte URBANLED i SolarCET za podršku Zelenoj tranziciji BiH
Foto: Fena

Konferencijom "Podrška Zelenoj tranziciji Bosne i Hercegovine", UNDP je danas u Sarajevu zvanično okončao realizaciju projekata "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja - URBANLED" i "Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u BiH - SolarCET".

Šefica Sektora za energiju i okoliš UNDP-a BiH Raduška Cupać istakla je da je projekt URBANLAD bio fokusiran na upravljanje otpadom i energetsku efikasnost u gradskim područjima.

Pojasnila je da je u okviru tog projekta urađena tarifna metodologija za komunalno upravljanje otpadom i prvi put uspostavljen ESCO model koji ima za cilj smanjenje potrošnje energije, smanjenje negativnih efekata klimatskih promjena, te modernizaciju objekata i sistema, prenosi Fena.

Cupać je dodala da je projekt SolarCET bio fokusiran na instaliranje solarnih panela i razvoj solarne energije u gradovima, te da je u sklopu projekta izrađen Interaktivni solarni atlas - prvi javno dostupni alat koji pruža sve potrebne informacije o solarnom potencijalu u BiH.

Specijalista za privatni sektor UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju Michal Holik precizirao je da je u okviru SolarCET projekta instalirano 60 solarnih elektrana za isti toliki broj domaćinstava koji bi trebali proizvoditi oko 400 kW električne energije, te je pripremljena projektna dokumentacija za još 30 domaćinstava.

Naglasio je da im je cilj bio pripremiti teren za mala i srednja preduzeća, ali i za javnu upravu za korištenje solarne energije i smanjenje zagađenja.

Realizaciju projekta URBANLED finansirao je Globalni fond za okoliš (GEF), dok je SolarCET finansiralo Ministarstvo finansija Slovačke.