Energetika.ba
zabrinjavajući podaci

UNESCO upozorava: 90% svjetskog zemljišta moglo bi biti degradirano do 2050. godine

Autor: Energetika.ba
UNESCO upozorava: 90% svjetskog zemljišta moglo bi biti degradirano do 2050. godine
Foto: Ilustracija

Na Međunarodnoj konferenciji UNESCO-a o zemljištu, iznijeti su zabrinjavajući podaci o kopnenoj površini planete. Kako je upozoreno, 90 posto zemljišta moglo bi da bude degradirano do 2050. godine.

Tom prilikom, Audrey Azoulay, generalna direktorka UNESCO-a, apelovala je na 194 države članice ove organizacije da poboljšaju zaštitu i obnavljanje zemljišta.

Podaci navedeni u Svjetskom atlasu dezertifikacije (eng. World Atlas of Desertification), najmanje 75 posto zemljišta je već degradirano, što ima direktan uticaj na preko tri milijarde ljudi.

Kako bi pružila podrška država članicama, UNESCO uspostavlja svjetski indeks zdravlja tla u saradnji sa međunarodnim partnerima. Na ovaj način, mera za procjenu i poređenje kvaliteta zemljišta u različitim regionima i ekosistemima bit će standardizovana. Dalje, to će omogućiti da se identifikuju trendovi koji pokazuju degradaciju ili povoljšanje, a takođe će pokazati i koja područja su najviše pogođena, odnosno ugrožena.

UNESCO je najavio i pilot inicijativu za održivo upravljanje zemljištem i pejzažima u preko deset prirodnih lokaliteta. Cilj je da se procijeni efikasnost primenjenih metoda upravljanja na ovim lokacijama, ali takođe i da se najbolje od ovih metoda primjene i u drugim regionima svijeta. Kako se navodi, menadžeri ovih lokacija proći će kroz obuke i biće podstaknuti da razviju inovativne projekte za očuvanje i upravljanje zemljištem.

Pored njih, obuka će biti obezbijeđena i za članove vladinih agencija, organizacija za zaštitu prirode i autohtonih zajednica, kako bi dobili što više sredstava koja su potrebna za zaštitu zemljišta. U inicijativu će biti uključene i mlađe generacije, kako bi se što više širila svijest o ovom važnom problemu.