Energetika.ba
Novosti

UPFBiH: Povećanje cijena električne energije značajno će usporiti rast bh. privrede

Autor: Energetika.ba
UPFBiH: Povećanje cijena električne energije značajno će usporiti rast bh. privrede

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozoravaju da bi najavljena povećanja cijena električne energije mogla rezultirati usporavanjem i stagnacijom rasta privrednih aktivnosti u FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Udruženje je na sastanku sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, resornog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH održanog prije nekoliko dana predložilo rješenje prema kojemu bi cijena električne energije za poslovne subjekte iznosila 47 do 48 eura po MW. S obzirom na to da su neki poslovni subjekti već potpisali ugovore, u skladu s dogovorom s Elektroprivredom BiH i ti ugovori bi bili usklađeni s ovom cijenom.

"Poslovni ambijent u BiH nije na zavidnom nivou, stalno se govori o potrebi rasterećenja privrede, ali rasterećenja nema. Naprotiv, stalno imamo nova opterećenja i na sve to još i najava o povećanju cijena električne energije. A cijena električne energije do sada je bila konkuretna prednost bh. privrede. Najavljeno povećanje nije neznačajno i ide od 15 do 18 posto, a u nekim slučajevima čak i 30 posto. Ukoliko bi došlo do takvih povećanja, to bi privredu na godišnjem nivou koštalo oko 80 miliona KM, koje bi privrednici mogli iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta ili za povećanje plaća radnicima", rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Kasim Kotorić, savjetnik direktora društva Pobjeda Tešanj i predsjednik Udruženja grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca FBiH, istakao je da se privreda u BiH ove godine suočila sa brojnim problemima, a jedan u nizu je najava povećanja cijena električne energije.

"Sve kompanije su pogođene ovim povećanjem i one to ne mogu izdržati. Ovo poskupljenje, ukoliko do njega dođe, će se odraziti na cijenu gotovog prozvoda tako da će sve robe u BiH poskupiti. Raduje nas želja Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH da ne dođe do poskupljenja, ali problem je da li će se to i ispoštovati", dodao je Kotorić.

Energetika.ba