Energetika.ba
Maksim Skoko

Uprava RiTE Gacko očekuje novac od ERS-a za doprinose

Autor: Energetika.ba
Uprava RiTE Gacko očekuje novac od ERS-a za doprinose
Foto: RiTe Gacko

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko saglasna je sa zahtjevima Sindikata koji se odnose na isplatu doprinosa do kraja ovog mjeseca, te se i prije upozorenja Sindikata obratila Upravi "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS) kako bi dobili potrebna finansijska sredstva, izjavio je Srni direktor RiTE Gacko Maksim Skoko.

Skoko je naveo da prošlog mjeseca RiTE Gacko i Ugljevik nisu blagovremeno dobili sredstva za isplatu doprinosa, pa su sedam-osam dana radnici bili u problemu kada je riječ o obezbjeđenju zdravstvenih usluga.

On je rekao da je juče, tokom sastanka sa Sindikatom, Uprava RiTE Gacko prihvatila da refundira određene zdravstvene usluge koje su radnici morali da plate i na taj način prevaziđe problem zaposlenih koje su imali početkom jula.

"Zajednički stav je da u budućem vremenu blagovremeno budu uplaćivani doprinosi, a mi tu obavezu možemo izvršiti tek kad dobijemo sredstva od matičnog holdinga", rekao je Skoko, prenosi Srna.

On je naveo da je junska plata zaposlenima isplaćena juče, te da je to uobičajen datum isplate plata, odnosno da se plata isplaćuje oko 20. u mjesecu.

Skoko je rekao da postoje i druga dugovanja prema zaposlenim, a dominantno za prevoz na koji imaju pravo prema Kolektivnom ugovoru, te da se sa tim isplatama kasnilo i u prethodnim godinama, ali je saglasan da i te obaveze treba izmiriti.

Kad je riječ o navodima Sindikata koji se odnose na poslovanje preduzeća, Skoko je rekao da je i prethodnu godinu preduzeće završilo finansijski pozitivno, te da je urađeno mnogo posla koji njegovi prethodnici nisu uspjeli da završe.

"Istaći ću samo neke od najvažnijih stvari kao što su obezbjeđenje višemilionskog ugovora za sistem za prečišćavanje uglja, a koji je matično preduzeće ugovorilo za potrebe RiTE Gacko uz potrebne saglasnosti resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske kako bi njegovom implementacijom dugoročno stabilizovali proizvodnju izazvanu lošim kvalitetom uglja i višegodišnjim zastojem u otkrivci. Nadalje, u prethodnoj godini riješili smo i višegodišnji problem prekomjernog zagađenja iz dimnjaka Termoelektrane", rekao je Skoko.

On je dodao da su uspjeli da skupa sa izabranim pravnim timom spriječe da se realizuje prvostepena presuda privrednog suda u korist kompanije "Boksit" iz Milića na iznos od 15 miliona KM, a što je, takođe, bio višegodišnji spor.

"Da nismo ovo uradili, mogli bi pričati o finansijskom kolapsu preduzeća", rekao je Skoko.

On je napomenuo da je preduzeće prethodnu godinu poslovalo pozitivno i bez bilo kakvih rezervi nezavisne revizorske kuće na finansijski izvještaj.

Skoko je ukazao da je RiTE Gacko imala kontinuitet u proizvodnji i dobru pogonsku spremnost Termoelektrane, a što je i omogućilo pozitivno poslovanje, te da se iz saopštenja Sindikata stiče pogrešan utisak o radu preduzeća i sadašnje Uprave.

On je naveo da je nakon njegovog dolaska na čelo RiTE pola kopa bilo potopljeno, a da ih je višegodišnji zaostatak u otkrivci i razvoju kopa doveo u situaciju da su prisiljeni na sagorijevanje uglja izuzetno lošeg kvaliteta zbog čega je neophodna podrška sagorijevanju mazutom.

Skoko je napomenuo da sljedeće godine predstoji kapitalni remont za koji su potrebna velika ulaganja, te da su potrebna i dalja investiranja u rudnik zbog čega je potrebno uključiti više instance, preko matičnog preduzeća i Vlade Srpske, sve sa ciljem da se maksimalno produži životni vijek RiTE Gacko.

"Kad je riječ o otkrivci i obezbjeđenju uglja u prethodnoj godini, još jednom moram da kažem da smo imali potopljen kop u decembru 2022, tri mjeseca prije dolaska ove uprave, odnosno mog dolaska na čelo RiTE, te da smo i pored toga obezbijedili kontinuitet proizvodnje i pozitivno poslovanje. Rudnik i termoelektrana se u odnosu na tadašnje stanje nalaze u mnogo povoljnijoj poziciji, ali nam predstoji borba za obezbjeđenje još bolje pozicije preduzeća", rekao je Skoko.

Sindikat RiTE Gacko zatražio je hitan sastanak sa Upravom RiTE Gacko i ERS-a, resornim ministrom i predsjєdnikom Vlade Srpske o svim problemama u ovom preduzeću.