Energetika.ba
Novosti

Uskoro ponovo počinje proizvodnja kvarcita u rudniku 'Smrčevice'

Autor: Energetika.ba
Uskoro ponovo počinje proizvodnja kvarcita u rudniku 'Smrčevice'

Stvorene su pretpostavke za ponovni početak proizvodnje u nekadašnjem rudniku kvarcita a danas Privredno-trgovačkom društvu "Smrčevice“, nakon presude Općinskog suda Travnik kojom su otkazi Ugovora o koncesiji utvrđeni kao nezakoniti.

To je Feni potvrdio predstavnik ovog rudnika Kerim Kasumović, koji je naglasio da je u prvoj fazi planirano zapošljavanje pedeset radnika, i da je u nabavku neophodne mehanizacije već uloženo oko milion KM.

Prijem radnika trebao bi početi odmah po završetku žalbenog roka, odnosno nakon što presuda postane pravomoćna.

-Nadamo se da dinamika, koju smo zacrtali, neće biti narušena i da će kantonalne vlasti pokazati sluh za potrebe ovdašnjih ljudi, lokalne zajednice i regije, i da se neće žaliti na presudu i usporiti cijeli postupak - kazao je Kasumović.

U slučaju takvog epiloga, sve one pozitivne stvari koje su se desile u gornjovakufskom rudniku kvarcita u 2017. bile bi, kaže, stavljene u sjenu.

-Sigurno da bi se odrazilo i na najavljeno zapošljavanje oko 300 radnika u firmi "Steelmin“ (bivša Elektrobosna) u Jajcu, s kojom je rudnik sklopio ugovor o isporuci određenih količina na tzv. zimskom lageru - naglasio je.

Ističe da novi, lokalni investitori, svojim poslovnim iskustvom i isključivo domaćim kapitalom "garantiraju pokretanje proizvodnje i finansijku stabilnost rudnika, koji ima perspektivne planove za budućnost“.

Podsjeća, također, da su problemi u radu PTD "Smrčevica“ počeli obustavom proizvodnje u preduzeću "Elektrobosna“, jedinom kupcu kvarcita s područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja, prema kojem su postojala nenaplaćena potraživanja od oko 560.000 KM.

-Nastojali smo djelovati kontinuirano što je, po predmetu tužbe radi poništenja nezakonitih otkaza Ugovora o koncesiji, potvrđeno brojnim dokazima - istaknuo je.

Napominje da se termin "kontinuirana proizvodnja“ u ovom slučaju mora tumačiti kao "kontinuirana proizvodnja tokom maksimalno šest mjeseci kalendarske godine zbog velike nadmorske visine lokacije rudnika, i surove klime na Vranici tokom ostalih šest mjeseci, što proizvodnju čini nemogućom“.

Podsjeća, na kraju, da je Rudnik kvarcita "Smrčevica“ osnovan 1982., s osnovnim poslovnim ciljem da strateškom mineralnom sirovinom, rudom kvarcita, snabdijeva tvornicu ferosilicijuma u Jajcu, i da je imovina rudnika u ratu u potpunosti uništena, te da je ponovna proizvodnja i isporuka rude za kupca u Jajcu počela 1997.

-Dvije godine kasnije rudnik je privatiziran, a novoosnovano društvo "Smrčevice“ tehničko-tehnološki i ekonomski osposobljeno do nivoa da može vršiti eksploataciju kvarcita u godišnjem kapacitetu od 660.000 tona, uz pedeset stalno uposlenih radnika - kazao je.

Energetika.ba / FENA