Energetika.ba
Novosti

Uspješna provedba projekta energetske efikasnosti u FBiH

Autor: Energetika.ba
Uspješna provedba projekta energetske efikasnosti u FBiH
Vlada FBiH usvojila je izvješće o realiziranim aktivnostima Implementacijske jedinice projekta "Energetska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH za IV. kvartal 2018. i Plan aktivnosti za 2019. godinu.

Projekt provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Do kraja 2018. godine implementirane su mjere energetske efikasnosti na 37 objekata iz javnog sektora na području Federacije BiH, od čega su 24 obrazovne institucije, osam zdravstvenih, dva zatvora te objekti Policijske akademije u Sarajevu, Federalnog ministarstva financija i Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ukupno je za te namjene investirano 17.826.496 maraka.

U 2018. godini započeti su radovi na provedbi mjera energetske efikasnosti na novih jedanaest objekata s dodatnih 4.102.646 maraka, čiji završetak je predviđen do srpnja 2019. godine.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja planira tijekom 2019. godine implementirati mjere energetske efikasnosti u ukupnom iznosu do 2,5 milijuna maraka.

Javni poziv za kandidiranje objekata upućen je krajem 2018. godine, a puna realizacija se očekuje do kraja 2019. godine, navodi se u priopćenju.

Energetika.ba / FENA