Energetika.ba
Novosti

Uspješno realizovana prva faza zbrinjavanja viška radnika u RMU „Zenica“

Autor: Energetika.ba
Uspješno realizovana prva faza zbrinjavanja viška radnika u RMU „Zenica“
Foto: Arhiva

U okviru procesa reorganizacije Rudnika mrkog uglja „Zenica“ pokrenutog s ciljem optimizacije radne snage i postizanja stabilnog i samoodrživog poslovanja, uspješno je okončana prva faza zbrinjavanja viška radnika u RMU.

U periodu od 01.09.2023.godine ukupan broj radnika smanjen je za 199 i zaključno sa 31.01.2024.godine, broj uposlenika u RMU je 615.

Pokretanje procesa reorganizacije RMU rezultat je usaglašavanja kojeg su 25.09.2023.godine, postigli predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, JP Elektroprivreda BiH, RMU „Zenica“, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata radnika RMU „Zenica“.

Aktivnosti koje su provedene:

- Usvojen Pravilnik o organizaciji RMU „Zenica“

- Usvojen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU „Zenica“

- Donesen Program zbrinjavanja viška radnika uz dobivanje saglasnosti Samostalnog sidikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata radnika RMU „Zenica“

- Definisani Kriteriji za određivanje viška radnika na osnovu kojih je sačinjena lista viška radnika u RMU „Zenica“.

Sredstva za realizaciju Programa zbrinjavanja viška radnika u iznosu 12,8 miliona KM, obezbijedila je JP Elektroprivreda BiH putem ugovora o pozajmici RMU „Zenica“.

Navedenim sredstvima izvršena je uplata zaostalih obaveza prema PIO/MIO, doprinosa za nezaposlene, isplata otpremnina i uplata zaostalih obaveza prema radnicima iz radnog odnosa.

Aktivnosti na zbrinjavanju viška radnika u RMU „Zenica“ su provedene uz podršku Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije i Vlade FBiH, pomoć JP Elektroprivreda BiH, aktivno učešće i davanje potrebnih saglasnosti Samostalnog sidikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata radnika RMU „Zenica“, te pomoć drugih institucija i organizacija.