Energetika.ba
Novosti

Usvojen Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
Usvojen Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije

Vlada Federacije BiH je na sjednici u četvrtak u Mostaru donijela ažurirani Akcijski plan za korištenje obnovljivih izvora energije u Federaciji BiH (APOEF).

Razlozi za ažuriranje su, s jedne strane, popunjenost dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste solarnu energiju te nepostojanje dinamičkih kvota za postrojenja koja koriste bioplin, a, s druge, zahtjevi investitora za sjecanje statusa privilegiranih i potencijalno privilegiranih proizvođača, koji su već izgradili ili grade postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), što se, posebno, odnosi na postrojenja koja koriste solarnu energiju.

Trenutno u Federaciji BiH postoji veoma iskazan interes za izgradnju postrojenja za proizvodnju električne energije koja kao primarno gorivo koriste obnovljive izvore, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je obrazloženo, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je do 30. lipnja 2018. godine primilo 411 zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za postrojenja koja koriste OIE, od čega je izdano 371 energetskih dozvola, a izgrađeno je ukupno 187 objekata.

APOEF-om su propisani indikativni ciljevi za udio energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine u ukupnoj finalnoj potrošnji u sektorima grijanja i hlađenja, električne energije i transporta.

Učešće obnovljivih izvora energije 2020. godine u sektoru električne energije iznosit će 44 posto, u sektoru energije za grijanje i hlađenje 49 posto i u prometu deset posto. Svi ti pojedinačni ciljevi omogućit će zadovoljenje ukupnog cilja, ali ne predstavljaju fiksirane ciljeve za svaki od sektora pojedinačno.

Ciljevi po sektorima mogu biti promijenjeni i povećani ukoliko budu postojale mogućnosti za ubrzaniji razvoj pojedinih sektora u odnosu na druge, navodi se u priopćenju.

Energetika.ba / FENA