Energetika.ba
Novosti

Uvodi se naplata punjenja električnih vozila, ali i niže putarine

Autor: Energetika.ba
Uvodi se naplata punjenja električnih vozila, ali i niže putarine

U Srbiji će uskoro početi naplata punjenja električnih vozila na javnim elektropunjačima. Istovremeno, preduzeće Putevi Srbije je pokrenulo incijativu da se putarina za električna i hibridna vozila smanji za 13 odsto.

Obilazeći naplatnu stanicu "Beograd" u Vrčinu, gdje je pušten u rad punjač za električne automobile, premijerka Ana Brnabić je izjavila da Vlada Srbije subvencioniše kupovinu električnih vozila i radi na izmjenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kako bi punjenje baterija električnih vozila iz elektropunjača moglo da se naplaćuje.

Premijerka je napomenula da nema razloga da punjenje na elektropunjačima bude besplatno, kao što je sada slučaj, dok ostali vozači plaćaju gorivo.

"Naplaćivaćemo, ali ćemo davati i dodatne podsticaje. 'Putevi Srbije' su predložili da za 13 odsto smanjimo putarinu za električna ili hibridna vozila sa elektronskom naplatom, zato što je za toliko manje zagađenje ili i nešto više. Dajemo subvencije jer želimo da ljudi polako prelaze na taj vid vozila", rekla je Brnabić.

Energetika.ba