Energetika.ba
Novosti

Velika Britanija i Danska pokreću projekat podvodnog kabla Viking Link

Autor: Energetika.ba
Velika Britanija i Danska pokreću projekat podvodnog kabla Viking Link
Foto: Sky News

Dok se svijet bori s klimatskim promjenama, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska započele su zajedničko ulaganje s potencijalom da transportuju dovoljno električne energije za napajanje do 2,5 miliona britanskih domova i uštede milione funti u troškovima energije u domaćinstvima.

Otvaranje kablovske rute Viking Link koja ide od Velike Britanije do Danske važna je prekretnica u evropskom povezivanju. Uz obećanje o isporuci električne energije za 2,5 miliona domova u Velikoj Britaniji i kapacitet od 1,4 GW, obje zemlje će imati koristi od ovog poduhvata, piše Euronews.

Podmorski kabl Viking Link je najveći podvodni kabl na svetu visokog komisionog kapaciteta sa potencijalom da transportuje dovoljno električne energije za napajanje do 2,5 miliona domova u Velikoj Britaniji i pomogne zemlji da uštedi 500 miliona funti u prvih 10 godina rada.

Kako funkcionira Viking Link?

Žičarska trasa vodi od istočne obale Lincolnshire u Velikoj Britaniji do zapadne obale Jutlanda u Danskoj. Izgradnja Viking Linka započela je 2019. godine kroz projekat koji utjelovljuje dizajnerski senzibilitet Siemens Energy-a jer je električna sredstva s obje strane dizajnirala i instalirala Siemens.

Interkonektor će biti potpuno funkcionalan u vremenskom rasponu određenih faza.

U početku će raditi sa kapacitetom od 800 MW, ali će se vremenom povećati na 1,4 GW. U toku godine, operatori prenosnog sistema u obe zemlje radi će na nadogradnji sistema kako bi osigurali da radi punim kapacitetom. Jednom tamo, projekat će revolucionirati energetski sektor obje države.

Očekuje se da će do 2030. interkonektor konstruktivno doprinijeti pomoći klimatskoj krizi izbjegavanjem oko 100 miliona tona emisija ugljika samo u Velikoj Britaniji. Također, skoro 90% uvezene energije biće iz izvora energije bez ugljenika.


Prednosti za UK

Projekat će koristiti Velikoj Britaniji na različitim nivoima. To će osigurati energetsku sigurnost smanjenjem rizika od nestašica struje i omogućiti Velikoj Britaniji da uvozi čistu energiju iz Danske, zemlje koja ima značajnu količinu obnovljive energije.

Kako bi se ispunili ciljevi klimatskih promjena, projekt može pomoći u smanjenju emisija ugljika. Pokazuje tehnološku inovaciju energetskog sektora koji igra integralnu ulogu u prevazilaženju zajedničkih izazova. S upravljanjem potražnjom, ciljevima dekarbonizacije i zastarjelom infrastrukturom, pokazalo se da je podmorje Viking Link od velikog značaja za UK. Povećava otpornost elektroenergetskog pejzaža u Velikoj Britaniji i osigurava prekograničnu saradnju.

Projekat ne samo da će pružiti ogromne koristi za potrošače u Velikoj Britaniji, već će doprinijeti i globalnoj prijetnji klimatskim promjenama osiguravajući jeftiniju i nižu emisiju ugljika. Prema izvještajima, očekuje se da će Viking Link uštedjeti oko 600.000 tona emisija u prvoj godini rada. To je ekvivalent skidanju 280.000 automobila sa puta.

Prednosti za Dansku

Sporazum uspješno osigurava Danskoj tržište za izvoz prekomjerne električne energije koju proizvodi iz energije vjetra. Omogućavanjem izvoza obnovljive energije, ona označava poziciju Danske kao lidera u održivoj energiji i inspiriše druge da slijede njihov primjer.

Ovaj interkonektorski kabel uključuje naprednu tehnologiju kao što je prijenos visokonaponske istosmjerne struje (HVDC) koji radi s naprednim sistemima kontrole i komunikacije za upravljanje protokom električne energije na velikim udaljenostima. Masom impregnirani kablovi imaju kapacitet da izdrže visoka električna naprezanja i duboke vodene pritiske.

Uprkos postojećim projektima podvodnih kablova kao što su NordLink i North Sea Link, Viking Link Subsea kabl će biti jedan od najdužih interkonektora koji postoje, dug oko 765 kilometara. Predstavlja značajno inženjersko dostignuće povezivanjem dva udaljena tržišta.


Ciljevi EU interkonekcije

Ovo je važan korak u velikoj šemi cilja EU za priključenje električne energije jer planira imati 15% povezanosti do 2023. To u suštini znači da svaka zemlja treba da ima kablovsku mrežu koja omogućava da se 15% električne energije proizvedene na njenoj teritoriji poslati u susjedne zemlje. Do sada je 16 zemalja na putu za ovaj poduhvat.