Energetika.ba
Novosti

Veliki pad na njemačkom tržištu opreme za grijanje

Autor: Energetika.ba
Veliki pad na njemačkom tržištu opreme za grijanje
Ilustracija

Građani više nisu sigurni kakva je njemačka politika u grijanju, a tu je i inflacija...

Neizvjesnost o novim politikama za dekarbonizaciju grijanja dovela je do kolapsa u prodaji dizalica toplote u Njemačkoj, kažu u tamošnjem udruženju industrije grijanja BDH. Prodaja je pala 52 % na 74.000 jedinica u prvih pet mjeseci 2024., u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije. Ali, to nije sve - snažan pad prodaje bilježe i drugi sistemi "zelenog" grijanja.

Kao dio plana za ozelenjavanje sektora grijanja, koji zaostaje u prijelazu Njemačke na klimatsku neutralnost, vlada je postavila cilj ugradnje 500.000 dizalica toplote godišnje od 2024., ali industrija predviđa da će "samo do 200.000" takvih sistema prodati ove godine. Sveukupno, proizvođači su prodali 39 % manje plinskih kotlova (bojlera), jer ljudi nisu dovoljno upoznati s tehničkim rješenjima koja su zakonom dopuštena, niti s mogućim subvencijama.

No i prodaja sistema grijanja na biomasu također je postradala - pad iznosi čak 81%, a prodano je tek 4.000 kotlova na pelete. Negativna tržišna kretanja utječu i na sve ostale komponente sistema grijanja. Proizvođači su prodali 58 % manje solarnih toplotnih sistema i 50 % manje ventilacijskih sistema s povratom toplote. Radijatori i podno grijanje također bilježe pad tržišta.

"Prošlogodišnja rasprava o Zakonu o energiji u zgradarstvu još uvijek ima utjecaja na ljude. Još uvijek postoji velika neizvjesnost kada je riječ o modernizaciji sistema grijanja", rekao je generalni direktor BDH Markus Staudt. BDH poziva Vladu da jasno informiše potrošače, a kompanije da krenu u marketinške kampanje.

Nakon žestoke i dugotrajne polemike unutar vladine koalicije i društva koja je opisana kao "jedna od najvećih političkih drama u novijoj njemačkoj historiji", zemlja je prošle godine dogovorila plan postupnog ukidanja sistema grijanja na fosilna goriva. Zagovornici brzog prijelaza na tehnologije s niskim udjelom ugljika kao što su dizalice toplote tvrdili su da je to ključno za postizanje klimatskih ciljeva zemlje i ukazivali na njihove niske dugoročne tekuće troškove, dok su kritičari tvrdili da bi troškovi ulaganja preopteretili vlasnike kuća i stanare.