Energetika.ba
konferencija

Veliko ulaganje EBRD-a: 280 miliona eura za energetsku efikasnost u regionu

Autor: Energetika.ba
Veliko ulaganje EBRD-a: 280 miliona eura za energetsku efikasnost u regionu
Foto: Arhiv

Evropska banka za obnovu i razvoj uložit će u zemlje zapadnog Balkana u trećoj i do sada najvišoj fazi programa energetske efikasnosti 280 miliona eura, rečeno je na današnjoj konferenciji "Ozelenjavanje zapadnog Balkana" koju je ova finansijska institucija organizovala u Sarajevu.

Direktor regionalnih finansijskih institucija pri EBRD-u Aleksandra Vukosavljević precizirala je da je prva faza programa energetske efikasnosti iznosila 50 miliona eura, a druga 85 miliona eura.

- Putem partnerskih finansijskih institucija, kojih imamo 30 u regionu, promovišemo investicije u izolaciju, zamjenu prozora, toplotne pumpe i time pokušavamo da smanjimo emisiju štetnih gasova i kreiramo zdravije okruženje za sve nas u regionu - rekla je Vukosavljevićeva.

Ona je objasnila da se EBRD-ov projekat energetske efikasnosti fokusira na investicije domaćinstava, najvećim dijelom u kuće - zamjenu prozora i izolacije, a nešto manje u toplotne pumpe.

Poručila je da će za sredstva iz nove faze programa energetske efikasnosti moći da apliciraju i manje opštine zemalja regiona, ali i preduzeća koja grade stanove za građanstvo, ako se odluče da izvode radove u skladu sa najnovijim zelenim tehnologijama.

Šef Kancelarije EBRD za BiH Manuela Nesl rekla je da je današnja regionalna konferencija u Sarajevu prilika za razmjenu iskustava i znanja između različitih banaka koje učestvuju u projektima obezbjeđivanja energetske efikasnosti za domaćinstva i javni sektor, prenosi Srna.

- Za BiH možemo reći da je zemlja koja intenzivno koristi energiju i da je potrebno unapređenje u smislu energetske efikasnosti. Upravo to pokušavamo obezbijediti sa našom kreditnom linijom na zapadnom Balkanu - rekla je Neslova.

Konferenciji je prisustvovao i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, koji je izrazio zahvalnost EBRD-u na mogućnosti da se razgovara o temi energetske efikasnosti.

- EBRD je jedan od najznačajnijih institucionalnih investitora u BiH sa više od 3,2 milijarde eura realizovanih projekata i 1,3 milijardi eura projekata koji su u fazi implementacije - rekao je Amidžić.