Energetika.ba
Novosti

VIDEO: Švedska otvorila cestu koja napaja električne automobile

Autor: Energetika.ba
VIDEO: Švedska otvorila cestu koja napaja električne automobile

Švedska je prva zemlja koja je otvorila cestu na kojoj će se električna vozila moći napajati tijekom vožnje.

Cesta se nalazi u blizini Stockholma, točnije povezuje aerodrom Arlanda s logistikom u samom gradu i to u dužini od gotovo dva kilometra.

Automoblili i kamioni na električni pogon moći će se na ovoj dionici napajati dok putuju, uz pomoć inovativnog sustava prijenosa energije. Naime, vozila se mogu povezati na "električnu" tračnicu koja je ugrađena u put.

Švedska, kako prenosi CNN, ima u planu do 2030. godine smanjiti broj vozila na fosilna goriva za 70 posto od trenutnog, a ovaj put je samo jedan od nekoliko projekata koje je započela uprava za promet te zemlje, s namjerom da razviju i testiraju tehnologije koje će pomoći zemlji da ostvari svoj cilj.

Južna Koreja i Kina, takođe, ulažu u razvoj solarnih, elektromagnetskih puteva na kojima se punjenje automobila i kamiona vrši bežično, kako bi smanjile emisije štetnih plinova, prenosi N1.

Međutim, ovaj švedski put je prvi takav u svijetu, a prednosti ovog projekta su što bi, ukoliko se instalira u cijeloj zemlji, omogućavao to da električni automobili imaju manje baterije, što bi pojeftinilo i njihovu proizvodnju.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=E1jHWqyErHA[/embed]

Energetika.ba