Energetika.ba
Novosti

Višković s kineskim privrednicima o energetskim projektima

Autor: Energetika.ba
Višković s kineskim privrednicima o energetskim projektima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, u okviru posjete Narodnoj Republici Kini, danas je u više odvojenih susreta, razgovarao sa predstavnicima Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inženjering (Avik), predstavnicima Vlade Pekinga, kao i kineske kompanije za razvoj aero tehnologija (Katik).

S predstavnicima kompanije “Avik”, koju je predvodio predsjednik uprave kompanije Suo Shue, razgovarano je o unapređenju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

Tokom sastanka, razmatrane su konkretne aktivnosti i mjere s kineskim partnerima na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti energetike, posebno kada je riječ o izgradnji hidroelektrana na pritokama Drine, kao i o partnerstvu u izgradnji fabrike cijevi u Foči i fabrike cementa u Ugljeviku, saopćeno je iz entietske vlade.

Višković je na sastanku sa predstvanicima Vlade Pekinga predstavio potencijale RS u oblastima poljoprivrede, turizma i obrazovanja, a bilo je riječi i o usvajanju dobrih praksi po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta.

S predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero tehnologija “Katik” razgovarano je o saradnji u oblasti razvoja avio saobraćaja i infrastrukture.

Današnjim sastancima, prisustvovao je i ministar enegretike i rudarstva Petar Đokić.

Energetika.ba / FENA