Energetika.ba
Novosti

Vlada Brčkog predložila članove radnih grupa za izradu energetskih zakona

Autor: Energetika.ba
Vlada Brčkog predložila članove radnih grupa za izradu energetskih zakona

Članovi Vlade Brčkog, na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u skladu s preporukama i odlukama Energetske zajednice, predložili su članove radnih grupa koje bi radile zajedno s Ministarstvom na izradi zakona koji su bitni za cjelokupnu teritoriju BiH.

Naime, predloženi su članovi radne grupe za izradu Zakona o obnovljivim izvorima energije, Zakona o energetskoj efikasnosti, Zakona o električnoj energiji i radna grupa za analizu sektora relevantnih za izdavanje dozvola za izgradnju energetskih objekata na teritoriji Brčko distrikta BiH.

"S obzirom da imamo veliku zainteresovanost privrednih subjekata i pojedinaca koji bi htjeli da pokušaju da se bave i ovom vrstom djelatnosti u smislu izgradnje postrojenja, odnosno proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, mi moramo, prije svega, da donesemo taj set zakona kako bismo bili u skladu s postojećim zakonima na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH gdje već postoje određena postrojenja koja proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora", pojasnio je šef Odjeljenja za komunalne poslove Zoran Bulatović, priopćeno je iz Tajništva Vlade Brčko distrikta.

Dodao je da Brčko distrikt BiH nema nijedno postrojenje koje proizvodi električnu energiju.

"Da bi se neko postrojenje izgradilo i priključilo na elektrodistributivnu mrežu prvenstveno mora da postoji zakonska regulativa. Ovim zakonima bi se preciziralo ko je i za šta nadležan, a zainteresovani investitori bi tačno znali šta trebaju da ispune, kome da se obrate i slično", dodao je Bulatović.

Menadžment JZU Zdravstveni centar Brčko na današnjoj sjednici Vlade predstavio je Program rada te ustanove za 2019. godinu, koji je i usvojen.

Na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge usvojena je Odluka o davanju saglasnosti za angažovanje izvršilaca za obavljanje posebnih poslova, a na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom usvojena je i Odluka o promjeni namjene javnog dobra k.o. Brčko 3, navodi se u saopćenju.

Energetika.ba / FENA