Energetika.ba
Novosti

Vlada FBiH odobrila sredstva za projekat o energetskoj efikasnosti

Autor: Energetika.ba
Vlada FBiH odobrila sredstva za projekat o energetskoj efikasnosti

Vlada Federacije BiH (FBiH) je na današnjoj sjednici odobrila Ministarstvu prostornog uređenja korištenje 439.821,59 KM od povrata PDV-a, radi sprovođenja daljih aktivnosti u okviru projekta "Energetska efikasnost u BiH" u ovom entitetu.

Sredstva iz komponente za FBiH namijenjena su dodatnim aktivnostima koje podrazumijevaju konsultantske usluge i radove na objektima od značaja za FBiH, a iz komponente za kantone, za radove na objektima od značaja za kantone biće raspoređena srazmjerno njihovom učešću u iskorištenim kreditima.

Proces primjene mjera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora kontinuirano sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz stalnu koordinaciju sa kantonalnim ministarstvima zdravstva i obrazovanja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH dala je saglasnost za prodaju, putem javne aukcije, četiri nekretnine u vlasništvu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tako će, između ostalog, Dom penzionera "Nedžarići", u Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu, biti ponuđen na prodaju po početnoj cijeni od 10.364.140 KM.

Federalna Vlada danas je dala saglasnost na planove poslovanja Javnog preduzeća "Autoceste" FBiH Mostar za 2019. i za period 2019-2021. godina.

Glavni ciljevi u 2019. godini su pokretanje novih pripremnih aktivnosti na izgradnji Koridora "Pet ce" i brzih puteva u FBiH, te povećanje kreditne sposobnosti preduzeća i osiguranje dodatnih izvora finansiranja, kao i optimizacija trase i smanjenje troškova izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce".

Vlada FBiH usvojila je informaciju o načinu realizacije i finansijskom okviru za izgradnju dionica auto-puta od Ovčara do Mostara Jug na Koridoru "Pet ce".

Donesen je i zaključak kojim je Vlada potvrdila opredjeljenje za nastavak aktivnosti u vezi sa Projektom unapređenja poslovnog okruženja na osnovu Ugovora o savjetovanju Vlade FBiH i Grupacije Svjetske banke/Međunarodne finansijske korporacije, a odnosi se na digitalizaciju sudskog arhiva kao sastavnog dijela projekta registracije poslovnih subjekata u FBiH.

U saopštenju je navedeno da su prihvaćeni izvještaji o izvršenju finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti za 2018. godinu, te rebalansi njihovih planova za 2019. godinu.

Biznis.ba / SRNA