Energetika.ba
Novosti

Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj Sajma ENERGA

Autor: Energetika.ba
Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj Sajma ENERGA

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj potpisao je danas u Sarajevu Sporazum o pokroviteljstvu Međunarodnog sajma energetike ENERGA 2018. sa predsjednikom Uprave Tuzlanskog sajma Zlatkom Alidžanovićem.

Premijer Zolj je izrazio zadovoljstvo što će Vlada infrastrukturno pomoći održavanje Sajma od 19. do 21. juna u dvorani "Mirza Delibašić". Na taj način se, dodao je premijer, afirmiše dvorana "Mirza Delibašić" koja je bila poznata po sajamskim i privrednim aktivnostima.

- Tuzlanska regija je industrijska i privredna regija, a Sarajevo je sjedište gdje se ovakve manifestacije mogu održati - istakao je premijer Zolj.

Predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma Zlatko Alidžanović izrazio je nadu da će i ove godine saradnja biti uspješna te podsjetio da su prošle godine na istom mjestu postavili briljantnu sajamsku postavku.

Naglasio je da tuzlanski Mejdan nije uspio zadovoljiti infrastrukturne kapacitete za održavanje Sajma te da su još prošle godine potražili alternativu u Sarajevu.

Također je istakao da je Sarajevska razvojna agencija SERDA prepoznala organizatore Sajma kao dobre poslovne partnere te da će zajedno organizirati poslovne susrete za mala i srednja preduzeća. Najavio je da će nakon svečanog otvaranja Sajma biti potpisan sporazum s predstavnicima Sajma u Izmiru u Turskoj na osnovu kojeg će izlagači Tuzlanskog sajma ostvariti besplatne sajamske nastupe u Izmiru.

Predsjednik inicijativnog odbora Sajma Mirsad Đonlagić smatra da Sarajevo ima mnogostruke potencijale koji se trebaju koristiti na najbolji mogući način.

- Ovo je prilika da zajedno napravimo iskorak u kojem će se Sarajevo predstaviti kao centar predstavljanja svih značajnih energetskih sektora i kompanija - zaključio je Đonlagić.

Sajam ENERGA je mjesto susreta uglednih domaćih i inostranih kompanija na kojem se prezentiraju trendovi te raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti kao i različiti oblici poslovne saradnje.

Konferencijski program ENERGA uključuje različite tematske oblasti a u njegovom definiranju sudjeluju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, istraživačko-obrazovnih institucija i privrede.

Energetika.ba / FENA