Energetika.ba
Novosti

Vlada KS i Toplane kažnjeni s 200.000 KM zbog naplaćivanja taksi domaćinstvima van sistema grijanja

Autor: Energetika.ba
Vlada KS i Toplane kažnjeni s 200.000 KM zbog naplaćivanja taksi domaćinstvima van sistema grijanja

Na 30. sjednici Konkurencijskog vijeća BiH održanoj 7. juna usvojeno je rješenje kojim je utvrđeno da su sarajevske Toplane moraju prekinuti zloupotrebljavanje monopolskog položaja naplaćujući fiksne iznose korisnicima koji su se isključili iz mreže.

Kako je navedeno u rješenju, Toplane su zloupotrijebile položaj primjenom odredbi Tarifnog sistema KJKP "Toplane –Sarajevo" d.o.o. Sarajevo sa metodologijom obračuna isporučene toplotne energije (Službene novine KS broj 34/16) koje se odnose na plaćanje fiksnih troškova korisnika isključenih iz toplifikacijskog sustava , što predstavlja uvjetovanje drugoj strani da prihvati dodatne obveze koje po svojoj prirodi nemaju veze s predmetom sporazuma, te ograničavanje tržišta na štetu potrošača, sukladno odredbama članka 10. stavak (2) točke b) i d) Zakona o konkurenciji.

"Rješenjem je naloženo gospodarskom subjektu Kantonalno javno komunalno preduzeće za proizvodnju i distribuciju toplotne energije 'Toplane – Sarajevo' d.o.o. Sarajevo da u roku od 30 (trideset) dana od dana prijema Rješenja uskladi odredbe Tarifnog sistema koje se odnose na plaćanje fiksnih troškova korisnika isključenih iz toplifikacijskog sistema, na način da prestane sa naplatom istih, te da dostavi dokaze o izvršenju", stoji u saopćenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Također je izričena novčana Toplanama u visini od 54.000 KM.

Rješenjem je još utvrđeno da Vlada Kantona Sarajevo, donošenjem sporne odluke o usvajanju Tarifnog sistema u dijelu koji se odnosi na naplatu fiksnih troškova korisnika isključenih iz toplifikacijskog sistema, počinila zabranjeni sporazum.

Time je ništavnom proglašena spomenuta odluka, odnosno dio odluke na osnovu kojeg se vrši naplata fiksnih troškova korisnika isključenih iz toplifikacijskog sistema.

Konkurencijsko vijeća BiH je naložilo Vladi KS da prestane s naplatom i usvoji izmijenjeni tekst Tarifnog sistema KJKP "Toplane –Sarajevo" d.o.o. Sarajevo. Pored toga, Vladi Kantona Sarajevo izrečena je novčana kazna od 150.000.

Energetika.ba / Klix.ba