Energetika.ba
Novosti

Volkswagen I.D. Roomzz najavljuje nadolazeći električni crossover

Autor: Energetika.ba
Volkswagen I.D. Roomzz najavljuje nadolazeći električni crossover
Radi se o konceptu I.D. Roomzz koji će se naći pod svjetlima šangajskog sajma 16. aprila. Njegov dizajn će biti rani uvid u produkcijsku verziju Volkswagenovog električnog koncepta koji će se pojaviti u Kini 2021. godine.

Koncept I.D. Roomz EV će izgledom biti blizak ostalim I.D. konceptima kojima su dizajneri dali elegantne linije i tako ih učinili aerodinamičnim. Većina njih dijeli svjetla s LED tehnologijom koja osvjetljuju cijeli prednji dio.

VW-ovi dizajneri su posebno radili na unutrašnjosti koncepta Roomzz. Teaser prikazuje model s "potpuno novom konfiguracijom sjedišta", ali detalji nisu otkrili šta je lini tako posebnom. Dio unutrašnjosti je i prilagodljivo osvjetljenje.

Koncept I.D. Roomzz posjeduje Volkswagenov IQ Drive autonomni sistem koji u potpunosti kontroliše vozilo bez intervencije vozača.

Prvi iz Volkswagenove porodice električnih modela koji će stići na tržište je verzija petovratnog konceptnog hatchbacka I.D. Concept koja će se pojaviti u Evropi 2020. godine. Potom I.D. Buzz stiže dvije godine kasnije.

Svi VW-ovi I.D. modeli koriste modularnu MEB platformu specijalno razvijenu za električna vozila. Ova platforma je kompatibilna s baterijama različitih kapaciteta. Primjera radi, I.D. Buzz će biti u ponudi s baterijama između 48 i 111 kWh, a najveća će ponuditi domet od 550 km.

Energetika.ba / Klix.ba