Energetika.ba
Novosti

Volkswagen ne odustaje, dizel će doživjeti renesansu

Autor: Energetika.ba
Volkswagen ne odustaje, dizel će doživjeti renesansu
Uprkos skandalima u vezi s manipulisanjem izduvnim gasovima i prijetećim zabranama upotrebe vozila sa dizelskim motorima u Njemačkoj, "Volkswagen" i dalje podržava upotrebu ove vrste motora.

Matijas Miler, generalni direktor koncerna VW, u obraćanju na predstavljanju godišnjeg poslovanja kompanije u Berlinu, istakao je kako vjeruje da će dizelski motor doživjeti renesansu.

"Ja ne samo da se nadam, nego sam i duboko uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita okoline u pitanju, dio rješenja, a nikako problema", rekao je Miler.

Istakao je i da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljendioksida nego benzinski motori.

U obraćanju prisutnima najavio je kako će "Volkswagen" do 2022. godine uložiti preko 90 milijardi evra u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

"Sljedeće četiri godine u sektore elektropogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložićemo preko 34 milijarde evra", kazao je Miler.

"Volkswagen" je u Berlinu predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordnu prodaju i zaradu.

Zahvaljujući prvenstveno snažnoj potražnji u SAD i Kini, njemačka kompanija je 2017. godine ostvarila zaradu od 11,4 milijarde evra, što je sedam milijardi više nego 2016. godine.

Energetika.ba / NN