Energetika.ba
Novosti

Volkswagen predstavio snažni električni koncept Golf eR1

Autor: Energetika.ba
Volkswagen predstavio snažni električni koncept Golf eR1
Automobil je tiho driftao na snijegom prekrivenoj stazi, ima potpuno električni pogon na sva četiri točka, a baziran je na prethodnoj generaciji modela Golf. Čini se da se radi o potpuno trkaćem automobilu sličnom Golfu GTI TCR s ogoljenom unutrašnjošću i masivnim body kitom, istaknutim prednjim spliterom i velikim stražnjim spojlerom.

Prema riječima šefa VW R odjela Josta Capita, eR1 nije napravljen po trkaćim specifikacijama, niti je namijenjen za utrke, nego se koristi za prikupljanje iskustva o električnim automobilima visokih performansi, zabavu i demonstraciju tehnologije.

Pogon bi mogao biti povezan s ID.R trkaćim automobilom, jer koncept pokreću dva električna motora koji zajedno isporučuju 671 KS. No, ova tvrdnja nije sigurna jer VW nije spomenuo povezanost, prenosi Klix.

Ono što znamo jeste da VW zaista planira električne automobile visokih performansi u ne tako dalekoj budućnosti. Jedan bi mogao biti R verzija električnog ID.3 hatchbacka koji bi mogao nositi naziv ID.3 R. Osim toga, ID.3 će dobiti i GTX oznaku (ekvivalent za električni GTI), ali tek nakon što VW iskoristi ovu novu oznaku za ID.4 crossover i ID.5, coupe verziju istog modela.

Energetika.ba