Energetika.ba
Novosti

Volkswagen priprema električni Golf, ID.3 je "ćorsokak"?

Autor: Energetika.ba
Volkswagen priprema električni Golf, ID.3 je "ćorsokak"?
Volkswagen

VW planira da prekine proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropi 2033.

Volkswagen priprema električni Golf, ali to donosi promjene na drugom nivou. Moglo bi se reći da se stvari kreću u krug, prvo je bio e-Golf 7, zatim je odlučeno da ga zamijeni potpuno novi model ID.3, a sada se, pak, najavljuje povratak električnog Golfa 9 i ukidanje ID.3.

Zvaničnik kompanije je nagovijestio da bi ID.3 mogao da bude povučen nakon samo jedne generacije, kako bi se otvorio put za povratak električnog Golfa.

Volkswagen Golf devete generacije već je potvrđen kao (isključivo) električno vozilo i trebalo bi da se proizvodi u Volfsburgu na novoj mehaničkoj platformi VW grupe. Magazin Top Gear pitao je Kaija Grinica, šefa tehničkog razvoja u kompaniji, kakva će biti sudbina ID.3 kada se nova generacija Golfa pojavi na tržištu, prenosi b92.

"Nema dovoljno prostora za dva ili tri različita modela koji odgovaraju istom tipu kupaca. Počeli smo da radimo na električnom Golfu. Imamo konkretne ideje kako će to izgledati, a videćemo kako će se tržište razvijati. Međutim, čak i ako ID.3 neće 'živjeti'više od jedne generacije, povratak električnog Golfa neće odmah označiti kraj ID.3."

Grinic je napomenuo da će doći do preklapanja između dva modela, što ukazuje da će VW prodavati oba električna vozila u isto vrijeme, barem neko vrijeme.

U međuvremenu, nedavno redizajnirani Golf 8 (ili 8.5 kako ga zovu) označava kraj linije za kompaktni hečbek u eri motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Grinic je to takođe potvrdio.

Ne samo da će ime Golfa preživjeti u električnoj eri, već će i dalje postojati GTI i R modeli, ali sa električnim pogonom. VW planira da prekine proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropi 2033. godine.