Energetika.ba
Novosti

Volkswagenov električni ID. R sprema se za obaranje rekorda na Nürburgringu

Autor: Energetika.ba
Volkswagenov električni ID. R sprema se za obaranje rekorda na Nürburgringu
Nakon prošlogodišnjeg rekordnog vremena na čuvenoj brdskoj trci Pikes Peak u Volkswagenu se intenzivno pripremaju za novi izazov u kojem će glavu ulogu opet imati njihov električni prototip ID. R (689 KS na manje od 1.100 kilograma) čije će prilagođeno izdanje uskoro krenuti u lov na rekordno vrijeme kruga na stazi Nürburgring Nordschleife.

Nakon testiranja na simulatoru i na stazi Volkswagenovim električnim prototipom upravljat će četverostruki pobjednik trke 24 sata Le Mansa Romain Dumas, a cilj je oboriti vrijeme kruga (6:45.90) koje je 2017. godine na Nürburgringu ostvario kineski električni automobil NIO EP9 kojim je upravljao Peter Dumbreck.

S aerodinamikom karoserije koja je optimalno prilagođena stazi Nürburgring Nordschleife u odjelu Volkswagen Motorsport kažu da će VW ID. R imati prosječnu brzinu kruga više od 180 km/h, a na najbržim dijelovima staze dostizat će nešto više od 270 km/h.

Uskoro ćemo saznati hoće li sve zajedno, zaključno sa znanjem i iskustvom Romaina Dumasa, biti dovoljno da Volkswagen dođe do novog rekorda.

Energetika.ba