Energetika.ba
VLASNIŠTVO GEELYA

Volvo počeo da premješta proizvodnju električnih vozila u Belgiju

Autor: Energetika.ba
Volvo počeo da premješta proizvodnju električnih vozila u Belgiju
Foto: Unsplash

Volvo je počeo da premješta proizvodnju kineskih električnih vozila u Belgiju, u očekivanju da će Evropska unija (EU) krenuti naprijed sa suzbijanjem uvoza koji subvencioniše Peking.

Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, razmatrao je zaustavljanje prodaje kineskih električnih vozila za Evropu, ako se uvedu carine, pišu novine pozivajući se na insajdere firme.

Međutim, u izvještaju se dodaje da se očekuje da će prebacivanje proizvodnje Volvovih modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju poništiti potrebu da firma to učini i da kompanija insistira na tome da se više ne razmatra suspenzija prodaje električnih vozila proizvedenih u Kini.

Proizvodnja određenih Volvo modela namijenjenih Ujedinjenom Kraljevstvu također bi se mogla preseliti u Belgiju, piše Times.

Evropska komisija (EK), koja nadzire trgovinsku politiku u EU, pokrenula je prošle godine istragu o tome jesu li potpuno električni automobili proizvedeni u Kini primali distorzivne subvencije i opravdane dodatne carine, prenosi Autoblog rs.

Antisubvenciona istraga, službeno pokrenuta 4. oktobra, može trajati do 13 mjeseci. Komisija može uvesti privremene protivsubvencione nadoknade devet mjeseci nakon početka istrage.

Odnosi između Kine i EU zategnuti su raznim činiocima, uključujući tešnje veze Pekinga s Moskvom nakon ruskog napada na Ukrajinu. EU nastoji da smanji svoju zavisnost od druge najveće svjetske ekonomije, posebno za materijale i proizvode potrebne za zelenu tranziciju.