Energetika.ba
predsjednica ek

Von der Leyen poziva na renesansu nuklearne energije u Evropi

Autor: Energetika.ba
Von der Leyen poziva na renesansu nuklearne energije u Evropi
Nuklearna energija / Ilustracija

 Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ima jasan stav kako riješiti energetski problem bez ruskog plina, a izjasnila se i za nuklearnu energiju, ali takvo razmišljanje nije dobro prihvaćeno kod mnogih u Njemačkoj .

U kontekstu globalne energetske situacije, von der Leyen pozvala je na razvoj nuklearne energije. "Moramo proizvoditi vlastitu energiju", rekla je na sigurnosnoj konferenciji u Pragu.

Prema njenim riječima, to zahtijeva više energije iz obnovljivih izvora, više atomske energije i učinkovitiju reprodukciju.

Kao argument za takav zahtjev istaknula je rusku agresiju na Ukrajinu.

"Zajedno s ukrajinskim gradovima sada su uništeni temelji sigurnosti na koje smo računali", rekla je.

Rekla je da su decenijama mnogi objašnjavali da je ekonomsko umrežavanje pravi izvor sigurnosti i da Evropa kupuje ruski plin, prenosi SEEbiz.

"To je trebalo jamčiti da Rusija nikada više neće započeti novi rat na starom kontinentu", rekla je von der Leyen, priznavši da je to "zabluda".

Političarka, inače članica njemačkog demokršćanskog CDU-a, u svom govoru nije rekla smatra li da bi se Njemačka, koja se tek prošle godine povukla iz nuklearne energije, sada tome trebala vratiti.

Inače, bila je u tri vlade Angele Merkel, uključujući i onu koja je 2011. odlučila da se Njemačka povuče iz nuklearne energije.

Većina članica Evropske unije ima ili razvija nuklearnu energiju.