Energetika.ba
Borba za energiju

Vučić: Srbiji potrebna najmanje četiri nuklearna reaktora

Autor: Energetika.ba
Vučić: Srbiji potrebna najmanje četiri nuklearna reaktora
Foto: CNEA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su toj državi potrebna najmanje četiri mala modularna nuklearna reaktora jer će Srbija do 2050. godine imati četiri puta veću potrošnju struje nego sada.

Obilazeći fabriku „Borbeni složeni sistemi“ u Kuršumliji na jugu Srbije, na pitanje novinara o najavljenom ukidanju moratorija na nuklearnu energiju, Vučić je rekao da „Srbija nema ni znanja, ni para za klasične nuklearke koje koštaju između 11 i 13 milijardi eura“, prenosi Tanjug.

„Mi taj novac u ovom trenutku jednostavno nemamo, kako god da obezbeđujemo finansiranje. I tu ćemo pokušati sa Mađarima da se dogovorimo oko Paksa, da probamo da dobijemo pet, šest ili sedam odsto učešća. I to bismo platili i skuplje od onoga koliko realno košta, samo da bismo mogli odmah da dobijemo mogućnost da računamo na tu količinu električne energije“, poručio je Vučić.

Rad na velikim solarnim površinama
Prema njegovim riječima, Srbija će do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego što troši danas.

Srbija ubrzano radi sa Amerikancima na velikim solarnim površinama, potvrdio je Vučić, koje mogu da imaju stalnu snagu od 1.000 MW plus balansiranje energije, još 200 MW, ali da to nije stvarnih 1.000 ili 1.200 MW, već 350 do 500 MW, čak i manje, jer nema sunca svaki dan, kao i da je slično i sa vjetrom.

„Računali smo da su nam potrebne najmanje četiri male modularne nuklearke koje su sad postale popularne i koje rade ili pokušavaju da rade najrazvijenije zemlje. Sve to u dugom štapu, na žalost, jer mi nemamo tehnologiju, nemamo znanje“, rekao je Vučić.

Procjenjuje da će Francuska biti u velikoj prednosti, zahvaljujući električnoj energiji iz nuklearnih elektrana i da je bio u pravu jer ta zemlja danas ima jedinu ozbiljnu prednost u odnosu na druge evropske zemlje upravo iz energije koju dobija iz nuklearnih elektrana.

Ne zna ništa o nuklearnom otpadu
Isto tako smatra da su „nuklearne elektrane apsolutno bezbedne“.

„Suština je u tome, naravno, da se neće desiti nikada ništa jer svi o tome vode računa, kao što ste videli čak i u Zaporižju, gde se nije desilo ništa. A to je mnogo velika, jedna od najvećih u Evropi nuklearki, iako tamo bukvalno besni rat između dve vojne supersile“, rekao je Vučić.

Na pitanje o odlaganju nuklearnog otpada Vučić je odgovorio da o tome ne zna ništa, ali da to nije njegov posao.

„Moj posao je da obezbedim da ljudi imaju dovoljno struje i da obezbedimo dovoljno načina da finansiramo projekte koji su od životnog značaja za našu zemlju. A ne samo da učestvujemo u besmislenim kampanjama o kojima ćemo nešto da kritikujemo samo da bismo kritikovali“, poručio je Vučić.

(Vijesti.ba)