Energetika.ba
Novosti

WMO: Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Autor: Energetika.ba
WMO: Klimatske promjene i zagađenje zraka moraju se rješavati zajedno

Klimatske promjene imaju mjerljiv utjecaj na kvalitet zraka, a samim tim i na zdravlje ljudi, što znači da se ta dva problema moraju rješavati zajedno, a ne izolovano, istaknuto je u izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) objavljenom u srijedu.

- Toplotni valovi pogoršavaju kvalitet zraka, s negativnim efektima na ljudsko zdravlje, ekosisteme, poljoprivredu i naš svakodnevni život - navodi generalni sekretar WMO Petteri Taalas u saopćenju za javnost.

- Klimatske promjene i kvalitet zraka ne mogu se tretirati odvojeno. Oni idu ruku pod ruku i moraju se rješavati zajedno kako bi se prekinuo taj začarani krug - dodao je.

Prema izvještaju, efekti zagađenja uzrokovanog visokim temperaturama često se zanemaruju, ali su jednako štetni, prenosi Reiters.

Primjeri navedeni u izvještaju uključuju severozapad Sjedinjenih Država, gdje je toplotni talas izazvao šumske požare, kao i toplotni talasi praćeni prodorom pustinjske prašine širom Evrope. Ti sve je dovelo do opasno lošeg kvaliteta zraka 2022. godine.

(Energetika.ba / FENA)