Energetika.ba
Novosti

Xi i Putin za opstanak iranskog nuklearnog sporazuma

Autor: Energetika.ba
Xi i Putin za opstanak iranskog nuklearnog sporazuma

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se danas s predsjednikom Kine Xjem Jinpingom u Pekingu, na početku državne posjete uoči samita Šangajske organizacije za saradnju.

Agencija Tass prenosi kako su u zajedničkom saopćenju nakon pregovora, kako je ruska agencija nazvala sastanak dvojice državnika, oni naveli kako će Rusija i Kina učiniti sve moguće napore kako bi nuklearni sporazum s Iranom ostao na snazi nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz njega.

U dokumentu se navodi kako će, "uslijed složene i nestabilne međunarodne situacije, Rusija i Kina nastaviti jačati bilateralnu stratešku saradnju u globalnim pitanjima".

- U vezi s razočaravajućim jednostranim povlačenjem SAD-a iz sporazuma o nuklearnom programu Irana, obećavamo kako ćemo učiniti sve moguće napore kako bi on ostao na snazi, imajući u vidu ključnu važnost zaštite interesa trgovinske i privredne saradnje svih država s Iranom od jednostranih ekstrateritorijalnih sankcija - piše u saopćenju.

U njemu se navodi i kako će Moskva i Peking "nastaviti koordinirane napore usmjerene ka mirnom sveobuhvatnom rješenju pitanja Korejskog poluotoka".

Agencija AP navodi kako je Putinu po dolasku u kinesku prijestolnicu priređen zvanični državnički doček u Velikoj sali naroda u centru Pekinga, nakon čega se sastao s kineskim premijerom Lijem Keqijangom, prije početka zvaničnih razgovora s Xijem.

Putin je kazao Liju kako su trgovinske i privredne veze Rusije i Kine "dostigle dobar tempo".

- Tražimo nove sfere saradnje - poručio je Putin premijeru Kine.

Li je naveo kako se očekuje da bilateralna trgovina dvije države ove godine dostigne 100 milijardi dolara i izrazio spremnost za proširenje saradnje i u tradicionalnim i u novim sferama, uključujući nuklearnu energiju.

Iz AP-a podsjećaju kako su Rusija i Kina odgovorile na američku strategiju nacionalne sigurnosti, u kojoj se dvije države opisuju kao glavni protivnici SAD-a, zalažući se za dalju proširenje ekonomske, političke i vojne saradnje.

Navodi se kako Rusija i Kina, također, nastoje ojačati Šangajsku organizaciju za saradnju, regionalnu organizaciju koja, pored njih, okuplja još šest azijskih država, a koja će ovog vikenda održati samit u Kini.

Reuters navodi, pozivajući se na dokumenta Kremlja, kako se u Putinovoj delegaciji nalazi i ruski tajkun iz sektora aluminija Oleg Deripaska, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ministarstvo finansija SAD-a u aprilu ove godine uvelo je sankcije protiv Deripaske i njegovih kompanija, uključujući Rusal, zbog "malignih aktivnosti" Rusije.

Energetika.ba / FENA