Energetika.ba
Novosti

Za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja 2,8 miliona KM

Autor: Energetika.ba
Za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja 2,8 miliona KM

Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH izvršila je, na današnjoj sjednici, izbor infrastrukturnih i projekata elektrifikacije stambenih jedinica na prostorima na kojima žive raseljene osobe i povratnici ukupne vrijednosti 2.795.023 KM.

Na taj način osigurana su gotovo dva miliona (preciznije 1.956.516 KM) za 64 projekta izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture povratnika i raseljenih osoba. Najviše projekata bit će realizirano u Bijeljini, Derventi, Istočnoj Ilidži, Loparama, Kotor Varoši, Tuzli, Konjicu, Gradačcu, Kaknju...

Kad je riječ o elektrifikaciji povratničkih naselja, današnjom odlukom Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH osigurano je 838.507 KM za finansiranje 19 projekata u Rogatici, Foči, Novom Goraždu, Višegradu, Palama, Han Pijesku, Zvorniku, Brodu, Derventi, Mostaru i Pelagićevu.

Komisija je utvrdila i tekst javnih poziva za infrastrukturne i projekte elektrifikacije stambenih jedinica povratnika i raseljenih osoba ukupne vrijednosti 2.225.000 KM i to 1.525.000 KM za infrastrukturne i 700.000 KM za projekte elektrifikacije.

Ta dva javna poziva bit će odmah objavljena, a nakon stupanja na snagu odnosno nakon objave u "Službenom glasniku BiH".

Današnjoj sjednici Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH prisustvovali su i svi imenovani posmatrači u radu Komisije odnosno predstavnici UNHCR-a, OSCE-a, OHR-a, CRS-a, HWA-a, Unije za održivi povratak i integracije u BiH i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Energetika.ba / FENA