Energetika.ba
Novosti

Za unapređenje energetske efikasnosti u Vojvodini 100.000 eura

Autor: Energetika.ba
Za unapređenje energetske efikasnosti u Vojvodini 100.000 eura

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 100.000 eura za izradu analize potencijala za unapređenje energetske efikasnosti 80 javnih zgrada na više različitih lokaliteta na području Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ova sredstva odobrena su na osnovu danas potpisanog memoranduma o razumijevanju između EBRD-a i resornog pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji se odnosi na realizaciju projekta "Energetska efikasnost javnih zgrada Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Memorandum su potpisali potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i direktor EBRD-a za zapadni Balkan Žužana Hargitaj.

Milićević je ovu finansijsku podršku EBRD-a ocijenio veoma značajnom.

"Finansijska podrška EBRD-a za analizu energetske efikasnosti 80 javnih zgrada izuzetno je značajna, jer će poslužiti kao model za visinu investicionih ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti u svim javnim objektima u pokrajini", izjavio je Milićević novinarima nakon potpisivanja memoranduma.

On je podsjetio da je Pokrajinska vlada u posljednje tri godine dodijelila više od 1,2 milijarde dinara (oko 10,2 miliona eura) za projekte koji doprinose poboljšanju energetske efikasnosti.

Hargitajeva je izrazila zadovoljstvo što je danas započela saradnja EBRD-a i Pokrajinske vlade Vojvodine.

"Energetska sigurnost zasniva se na energetskoj efikasnosti, kao i borbi protiv klimatskih promjena. Zato ćemo u saradnji sa Pokrajinskom vladom raditi na razvijanju mjera energetske efikasnosti. One će sigurno uticati na poboljšanje kvaliteta života ljudi, kao i na razvoj novih poslovnih prilika i aktivnosti, putem investiranje u ovu oblast", rekla je Hargitajeva.

Na području Vojvodine postoji oko 3.000 javnih objekata o kojima se staraju Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i lokalne samouprave, a energetski efikasnije trebalo bi da prvo postanu školske zgrade, kao i objekti zdravstvenih i socijalnih ustanova.

Veća energetska efikasnost znači smanjenje troškove korištenja javnih zgrada koji se plaćaju iz budžeta.

Energetika.ba / Srna