Energetika.ba
Statnett

Zagrebački dalekovod odabran kao izvođač radova u Norveškoj

Autor: Energetika.ba
Zagrebački dalekovod odabran kao izvođač radova u Norveškoj
Foto: Ilustracija/Unsplash

Dalekovod je obavijestio Zagrebačku berzu kako je dobio veliki posao na kojem bi trebao raditi četiri godine te kako je vrijednost projekta veća od 14 miliona eura.

„Statnett, norveška nacionalna kompanija za prijenos električne energije, nakon evaluacijskog procesa, poslala je obavijest da je Dalekovod d.d. odabran kao najpovoljniji ponuđač prema kriterijima konkursa za izgradnju novog 420 kV dalekovoda na dionici Vik – Sogndal, u neposrednoj blizini projekta izgradnje dalekovoda 420 kV Aurland-Sogndal na kojem se trenutno izvode radovi.“, navedeno je u priopćenju berzi.

Realizacija projekta vrijednog više od 14 miliona eura uključuje demontažu postojećeg 300 kV dalekovoda i izgradnju novog 420 kV dalekovoda duljine 12,5 kilometara i planirana je od ljeta 2024. do sredine 2028. godine, prenose Financije hr.

Podsjetimo, Dalekovod d.d. pruža usluge inženjeringa, proizvodnje i izgradnje. Firma je specijalizirana za izvođenje elektroenergetskih objekata, postoji 65 godina, a poslovala je u više od 80 zemalja širom svijeta.

Grupaciju čine Dalekovod d.d., Dalekovod Projekt, Dalekovod MK, Dalekovod OSO te filijale u svijetu.