Energetika.ba
Novosti

Zastupnici svih nivoa vlasti u BiH organizuju konferenciju o nuklearnom otpadu

Autor: Energetika.ba
Zastupnici svih nivoa vlasti u BiH organizuju konferenciju o nuklearnom otpadu

Zastupnici svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koji su kao članovi različitih parlamentarnih stranaka okupljeni u ''Zelenom klubu", u Parlamentarnoj skupštini BiH organiziraju u ponedjeljak, 25. marta konferenciju o temi "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“.

S obzirom na postupak i aktivnosti koje vode nadležne institucije u Republici Hrvatskoj radi zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, članovi "Zelenog kluba" su se usaglasili da je neophodno organizirati jednodnevnu međunarodnu konferenciju koja će se baviti dosadašnjim tokom postupka uspostave predmetnog skladišta/odlagališta.

U okviru tog skupa će, kako je najavljeno, još jednom biti ukazano na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo Bosne i Hercegovine te daljnje pravne radnje i građanske inicijative sa ciljem obustavljanja postupka i sprečavanja uspostave/izgradnje predmetnog odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad.

Na konferenciju su pozvani članovi Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, predstavnici ambasada država članica Europske unije, zastupnici svih nivoa vlasti, predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada, nadležnih ministarstava i agencija, stručna i znanstvena javnost, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Energetika.ba / FENA