Energetika.ba
kako je i najavljeno

Zavrnuti plinski ventili za potrošače u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Zavrnuti plinski ventili za potrošače u Sarajevu i Istočnom Sarajevu
Foto: Arhiv

Direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek kazao je Feni da su zavrnuti plinski ventili za potrošače i u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

- Morali smo to učiniti jer nismo dobili nikakav odgovor od 'Energoinvesta', ali imamo dobri volju za rješavanje problema i čekamo šta će biti. Domaćinstva bi trebala imati plina još nekoliko dana - kazao je.

Ranije, "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo poslalo je dopis Energoinvestu u kojem navode da će danas u podne ugasiti plin zbog toga što Energoinvest odbija platiti fakturu po cijeni koju nije odobrila ni Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, potvrdili su Feni iz Enegoinvesta d.d. Sarajevo.

Kako su kazali, početkom 2024. godine je "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo zatražio poskupljenje plina, u suprotnom su zaprijetili "zavrtanjem" tog energenta u sred grijne sezone, prenosi Fena.

Dogovoreno je da umjesto dotadašnjih 11,2 KM/1000 Sm3, cijena bude 14,10 KM/1000 Sm3, što je Energoinvest prihvatio, no Regulatorna komisija za energetiku RS je naknadno trebala potvrditi opravdanost te cijene.

Navedena Komisija je 27. juna ove godine donijela Rješenje u kojem se navodi da se u skladu sa zakonima može primjenjivati nova cijena, ali tek za period od 1. januara 2025. godine. Zbog toga su iz Energoinvesta zatražili od Sarajevo-gasa da im vrate razliku za dosadašnje isplaćene fakture po neopravdanoj cijeni te su im vratili nazad posljednju dostavljenu faktoru.

Iz KJKP "Sarajevogas" kazali su da još nisu dobili zvaničnu informaciju o obustavi dotoka plina iz Energoinvesta.